Seksualundervisning som CSR-strategi

srsr_panel_0
Et veloplagt panel drøftede SRSR i CSR-strategier.
Foto: Morten Søgaard
Laurits Holdt

(København) 25. februar 2015 – Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder (SRSR) og Udenrigsministeriet var værter for receptionen, der havde deltagelse af repræsentanter fra en række store danske virksomheder, som eksempeltvis Bestseller og Novo Nordisk.

På talerstolen var desuden Kronprinsesse Mary, handels- og udviklingsminister Mogens Jensen samt Peder Michael Pruzan-Jørgensen, administrerende direktør i Business Social Responsibility. Sidstnævnte kunne berette, at SRSR i Corporate Social Responsibility (CSR) er et stigende fokusområde for virksomhederne:

”Dagsordenen og mødet i dag kunne vi ikke have haft for fem år siden, der havde ikke siddet virksomheder med til mødet. Det vidner om at der er en udvikling i gang på virksomhedsniveau,” siger Peder Michael Pruzan-Jørgensen.

Lille indsats, stor effekt

Fra talerstolen fortalte Mogens Werge (Bestseller) om virksomhedens arbejde med supply chain management (værdikæder) inden for områderne miljø og medarbejdere.

Som en del af CSR-strategien har virksomheden indgået et samarbejde med BSR omkring HER-projektet, som er en sundhedsuddannelse for kvindelige arbejdere i tekstilindustrien.

Projektet søger gennem undervisning at integrere seksuel og reproduktiv sundhed, som fx viden om præventionsmidler og hygiejne, i arbejdet på fabrikkerne.

Hvad vi i Danmark tager for givet om sundhed, er nyt for mange af medarbejderne. Samtidig opstår der en spill-over effekt i lokalsamfundet, når kvinderne tager hjem og deler viden med familie og venner, fortæller Mogens Werge.

Fokus på arbejdsmiljø frem for rettigheder

Ifølge Peder Michael Pruzan-Jørgensen, kan man med relativt få ressourcer forbedre medarbejdernes liv og viden gennem sundhedsydelser, hvilket giver gode resultater både på den korte og den lange bane.

Rent samfundsmæssigt er der en stor gevinst at hente, og Copenhagen Consensus med Bjørn Lomborg i spidsen har lavet beregninger der viser, at SRSR som udviklingsmål giver pengene 120 gange igen for hver krone investeret.

I forhold til den enkelte virksomhed skal fokus flyttes fra de overordnede CSR strategier til lavpraktiske tiltag, der kan gøre en forskel her og nu.

Det betyder at man i højere grad skal indtænke CSR som arbejdsmiljø og Human Resource Management, og ikke som nye rettigheder.

”Som så mange andre ting i livet – keep it simple”  

Peder Michael Pruzan-Jørgensen om CSR-tiltag

Det er vigtigt ikke at skræmme de lokale virksomhedsejere og ledere i udviklingslande, men at servere tiltagene så det bliver klart, at det også gavner den enkelte virksomhed

Danida-tiltag skal bane vejen for en øget CSR-indsats

Danida lancerer en ny CSR-pulje i 2015 med fokus på at forbedre arbejds- og levevilkår i udviklingslande og vækstøkonomier.

Det er et særligt indsatsområde for regeringen, der bl.a. kommer til udtryk i handels- og udviklingsministerens 6-punktsplan for virksomheders sociale ansvar med titlen ”Anstændigt arbejde og ansvarlig produktion”.

Her fremhæves det bl.a. at der skal satses på virksomhedsnetværk og partnerskab med den danske mode- og tekstilbranche med særligt fokus på at forbedre forholdene i tekstilindustrien i Bangladesh.

Mere konkret skal fokus rettes mod bæredygtige og ansvarlige værdikæder, eksempelvis datterselskaber og/eller underleverandører i udviklingslande.

Netop i værdikæderne hos underleverandører er der stort potentiale for at forbedre arbejdsmarkedsforhold og arbejdsmiljø gennem SRSR indsatster.

Det er i denne sammenhæng den nye CSR-pulje skal ses, hvor der er afsat 25 mio. kr. på finansloven i 2015.

Women Deliver konference på vej til København

Receptionen havde ydermere til hensigt at bringe beslutningstagere sammen som et led i forberedelsen til konferencen ’Women Deliver’, som kommer til København d. 16-19 maj 2016. og som har et stort privatsektor engagement med fokus på kvinders rettigheder i CSR-indsatser.