Hvilke sundhedsydelser får indbyggerne i verdens skrøbelige stater, hvor staten er helt eller delvis fraværende? Hvordan kan forskning i sundhedsydelser i disse lande være med til at afdække nye veje til at støtte genopbygningen af disse svage u-lande?
Disse og mange andre spørgsmål har danske og internationale forskere med støtte fra Danida undersøgt i et studie, der omfatter seks lande, herunder Afghanistan, Palæstina og Somalia, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.
Resultaterne af deres arbejde præsenteres onsdag og torsdag den 20.- 21. februar på et seminar i Eigtveds Pakhus på Christianshavn i København.
Seminaret, der er blevet til i samarbejde med International School of Global Health på Københavns Universitet, præsenterer resultaterne af de seks landestudier og trækker en række tværgående emner frem, der har vist sig at være relevante i alle de undersøgte lande.
Det gælder bl.a. den private sektors rolle i sundheds-systemerne og brug af mobiltelefoner og anden kommunikations-teknologi til at forbedre sund-hedsydelserne.
Baggrunden for studiet er et ønske om at få dybere indsigt i de vanskeligheder, der er barrierer for at nå 2015-målene for sundhed i skrøbelige stater.
Danmark har i de senere år haft et stigende engagement i disse lande, og studiet bidrager til at vise nye tilgange til samarbejdet.
“Det må være deres egne dagsordener”
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der åbner seminaret, siger:
”Det er vigtigt, at samarbejdet med konfliktramte lande og lande i skrøbelige situationer bygger på landenes egne dagsordener, og at vi lærer af de gode og mindre gode erfaringer, Danida og andre donorer har i disse lande”.
“Det er meget nyttigt at få erfaringerne på centrale områder sammenfattet i et studie, og bl.a. kan det inspirere vores engagement i New Deal initiativet, som jeg er formand for sammen med Østtimors finansminister Emilia Pires”.
New Deal danner ramme om et resultatorienteret og ligeværdigt partnerskab mellem skrøbelige stater og internationale partnere.
Samarbejdet fokuserer på nødvendigheden af målrettede og bæredygtige freds- og statsopbygningsprocesser, som kan bistå landene i at bevæge sig fra konflikt og skrøbelighed hen i mod modstandsdygtighed og udvikling.
Kernen i samarbejdet er at sikre, at skrøbelige stater har ejerskab til deres egen fremdrift og udvikling.
Seminaret vil samle danske og internationale forskere, folkelige organisationer, repræsentanter for bl.a. herboende somaliere og afghanere samt repræsentanter fra udenrigsministeriet.