Ser på mulig dansk hjælp til Somalia-flygtninge i Kenya

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danske topembedsmænd rejser primo oktober til Kenya, hvor de over for regeringen vil tilbyde dansk hjælp til at forbedre situationen for nogle af de 155.000 somaliske flygtninge, som opholder sig i Kenya, ofte under elendige forhold i flygtningelejre.

Tanken er, at øget hjælp og bedre forhold skal gøre det mindre attraktivt for somaliske flygtninge at rejse videre til Danmark for at søge asyl, skriver Politiken onsdag.

Embedsmændene vil tilbyde, at Danmark yder økonomisk og anden hjælp til lejrene – og evt. hjælper med at drive dem. Danmark vil i givet fald forsøge at bane vej for, at nogle af flygtningene kan vende tilbage til Somalia.

Danmark ønsker også at diskutere en registrering af de somaliske flygtninge i Kenya. Det vil Danmark fremover kunne bruge til at fastslå, om somaliske asylansøgere har opholdt sig i Kenya på deres vej til Danmark, hvilket vil gøre det sværere for dem at opnå asyl.

Af de flygtninge, som sidste år søgte asyl i Danmark, udgjorde somaliere den fjerdestørste gruppe.

Politiken erfarer, at Danmark på sigt også ønsker at diskutere oprettelsen af såkaldte sikre zoner i Kenya, som Danmark muligvis vil kunne sende afviste asylansøgere til.

Danmark arbejder i forvejen tæt sammen med Holland, Storbritannien, EU og FN om en nærområdestrategi, men Danmark har indtil nu holdt besøget i Kenya hemmeligt, fordi vurderingen var, at Danmark i dette tilfælde ville nå længst ved at gå alene.

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm er positiv over for integrations- og udviklingsminister Bertel Haarders initiativ. – Det er godt at få gjort noget ved de langtidslagre, som de somaliske flygtningelejre i Kenya har udviklet sig til, siger Kamm til Politiken. Han mener, det er i orden at registrere flygtningene.