Foråret og forsommeren 2006 vil blive husket for løfterne fra en meget bred kreds af danske politikere om flere penge til kampen mod hiv/aids og til at forbedre sundheden og sikre rettighederne i forbindelse med seksualitet, graviditet, fødsel og abort.
Sættes der handling bag ordene, vil området om få år lægge beslag på omkring 10 procent af den samlede danske bistand. Løfterne om at fordoble indsatsen blev givet før og under Sex & Samfunds Nul Sex-konference den 6. juni, skriver foreningen i sit netop udkomne elektroniske nyhedsbrev.
Socialdemokraterne gav bolden op. ”Vi mener, at Danmark bør spille en mere aktiv rolle i at sikre, at seksuel og reproduktiv sundhed får en højere prioritet i kampen mod fattigdom og ufrihed i verden. Socialdemokratiet vil derfor over de næste fire år afsætte 1 mia. kroner til fremme af seksuel og reproduktiv sundhed,” skrev partiet i et oplæg fra starten af maj 2006.
Den 11. maj fremlagde regeringspartiet Venstre sit u-landspolitiske udspil. Et af partiets store fokusområder er bekæmpelsen af hiv/aids, et område som Venstre årligt vil bruge 125 millioner kr. ekstra på frem til 2015.
Som Venstres udenrigsordfører Troels Lund Poulsen fremhæver, handler Venstres udspil udelukkende om indsatsen mod hiv/aids. – Socialdemokraterne har flere andre ting med i deres udspil, men det er fint, at alle er enige om et fælles fokus i u-landsbistanden, siger han til Information 11. maj.
Kvinderne skal med
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) vil fordoble bistanden til området. I sin skriftlige begrundelse for ønsket skriver hun:
”Desværre bliver det internationalt stadig mere kontroversielt at tale om sex og prævention på grund af en religiøs højre-drejning hos verdens største donor af udviklingsbistand, USA, som har dannet en højst uheldig alliance med visse muslimske og katolske lande på dette punkt.”
Da Ulla Tørnæs den 24. maj præsenterede den nye officielle danske strategi til fremme af seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder tilføjede hun, at hun vil afsætte yderligere 140 millioner kr. i 2007 til sikring af kvinders inddragelse i Afrikas udvikling.
Så længe én ud af 16 kvinder i Afrika risikerer at dø i forbindelse med graviditet og fødsel, og 18 millioner piger hvert år sætter livet på spil i forbindelse med illegale og usikre aborter, er det ifølge Tørnæs svært at opnå fremskridt i udviklingslandene.
– Mennesker bør have ret til at bestemme over deres egen krop og kunne planlægge deres sex- og familieliv. Uden at yde en særlig indsats til at fremme kvinders og pigers rettigheder og status, kan vi ikke nå FNs mål om fattigdomsbekæmpelse i Afrika, sagde hun ved fremlæggelsen af den nye strategi.
Kompensation for Gag Rule
Samtidig bekendtgjorde udviklingsministeren, at Danmark vil give 9 millioner kr. til den nyligt etablerede Global Safe Abortion Fund, der bliver administreret af Interna-tional Planned Parenthood Federation (IPPF).
– Det gør vi af 2 årsager: For det første for at forbedre adgangen til sikre aborter i de fattige lande. Og for det andet for at kompensere de organisationer, som har måttet indstille aktiviteter i kølvandet på the Global Gag Rule, sagde hun.
Med det løfte imødekommer hun et ønske fra Sex & Samfund om, at Danmark på lige fod med foreløbig Norge og Storbritannien går forrest i arbejdet for at samle international støtte til at afbøde effekten af den amerikanske politik.
Flere penge og nytænkning
Med disse og andre løfter var der på forhånd skabt en positiv politisk ramme for Sex & Samfunds Nul Sex-konference den 6. juni:
Politikere fra et bredt flertal i Folketinget havde allerede tilsluttet sig synspunktet om, at der er behov for nytænkning og flere penge til sikring af sundheden og rettighederne i forbindelse med sex, graviditet, fødsel og abort – herunder bekæmpelse af hiv/aids.
Det er en nytænkning, der bl.a. består i at betragte arbejdet for sundhed og rettigheder i forbindelse med sex, graviditet, fødsel og abort og kampen mod hiv/aids som 2 sider af samme sag:
”Indsatsen mod hiv/aids vil med fordel kun-ne tænkes ind i en bredere udviklingsstrategisk sammenhæng, hvor der lægges vægt på sammenhængen mellem menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og seksuel og reproduktiv sundhed i almindelighed,” skrev Sex & Samfunds sekretariatschef Bjarne B. Christensen i Politikens kronik 6. juni.
Udover Ulla Tørnæs deltog folketingsmedlemmerne Rune Lund (Enhedslisten), Steen Gade (SF), Kirsten Brosbøl (Socialdemokraterne), Gitte Lillelund Bech (V) og Helle Sjelle (Det Konservative Folkeparti) i Sex & Samfunds Nul Sex-konference.
Her forpligtede de sig i forskellig grad til at arbejde for at Danmark bliver et forgangsland på området – og at Danmark træder til med bistand de steder, der opstår huller som følge af den internationale modstand mod seksualoplysning, prævention og abort.
Amerikansk politik nytter ikke
Særlig markant var Ulla Tørnæs, der rent ud sagde, at hun er meget imod den amerikanske politik.
– Det er jo dybt kritisabelt, når USA ønsker at bekæmpe hiv/aids med et program, der står for afholdenhed, troskab og brug af kondomer – særligt når de samtidig betvivler kondomernes effekt. Afholdenhed er beviseligt ikke et våben mod unges seksuelle vaner, ligesom dogmet om, at sex holdes inden for ægteskabets rammer ikke har den ringeste effekt for de fire ud af fem kvinder, der netop smittes med hiv af deres ægtefælle. Det er ikke en politik, der fungerer, sagde hun.
Den konservative Helle Sjelle fulgte trop:
– Regeringens strategi for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder er god, men den skal ikke bare blive liggende i tasken. Den skal frem og bruges ved relevante lejligheder i EU, FN og over for andres landes regeringer. Jeg vil håbe, at Anders Fogh Rasmussen tager det op med den amerikanske præsident George Bush, for det er vigtigt, at de her tendenser ikke får lov til at dominere indsatsen for at bekæmpe hiv og aids. Derfor er den danske regerings øgede fokus på området meget, meget vigtig, og jeg tror simpelt hen, at mange ikke aner, hvad der er på spil.
Spæde skridt til tværpolitisk netværk
Som Socialdemokraternes Kirsten Brosbøl noterede, er der trods den overordnede velvilje til at gøre langt mere på området stadig uenighed om finansiering og økonomi. – Det ville være dejligt med en pose penge, der kunne følge med regeringens strategi på området, sagde hun.
Også SFeren Steen Gade efterlyste svar på, hvordan regeringens strategi skal føres ud i livet:
– Gode strategier svarer på hvem, hvad og hvordan, sagde han og foreslog, at politikere på tværs af partiskel sætter sig sammen for at følge med i, hvordan og hvornår løfterne omsættes til handling. – Og for at minde Udviklingsministeren om, at det er hendes pligt at sørge for, at det sker, som han udtrykte det.
På konferencen blev der taget de første spæde skridt til at danne et tværpolitisk netværk, der skal arbejde for, at der holdes fast i strategien – både herhjemme og i internationale fora som EU og FN, hvor de seksuelle og reproduktive goder og rettigheder er kommet under pres.
På www.sexogsamfund.dk/Nulsex kan der læses mere om hvad der skete på Nul Sex-konferencen.
Samme sted er der links til en række hjemmesider og udgivelser, der handler om den amerikanske ”Abstinence Only”-politik og om danske politikeres holdning til, hvordan Danmark kan og bør håndtere den stigende internationale modstand.