Støtten til familieplanlægning er stærkt på vej nedad, og det er dybt problematisk, mener foreningen Sex & Samfund, som er stærkt bekymret over, at også Danmark lægger an til at skære i støtten på området.
Det skriver foreningen i sit seneste elektroniske nyhedsbrev torsdag.
Der er bittersøde nyheder til familieplanlægnings-NGOer i disse dage, hedder det.
Først de gode nyheder: Ifølge et nyt studie – ”Euromapping 2009” – fra German Foundation for World Population (DSW) og European Parliamentary Forum (EPF), er de europæiske lande begyndt at give flere penge til dét, der med en samlet betegnelse kaldes for ”befolkningsområdet”.
Betegnelsen dækker hiv/aids, reproduktive sundhedsydelser, familieplanlægning og forskning i seksuel og reproduktiv sundhed. I 2006 gav Europa således 2,7 milliarder US dollar, hvilket gør kontinentet til den største donor i verden på dette felt.
Det er særligt Storbritannien og Holland, der er stærke på området. Tilsammen står de 2 lande for 42 pct. af den europæiske støtte til befolkningstiltag. Irland har også accelereret indsatsen og giver nu 14,1 pct. af sin udviklingsbistand hertil, hvilket gør landet til den procentuelt største europæiske donor på området.
Men men men…. Så de dårlige nyheder. Ser man nærmere på tallene viser det sig, at de er meget ujævnt fordelt mellem de forskellige sektorer på feltet.
Langt de fleste midler går således til bekæmpelse af hiv/aids, hvor støtten er steget dramatisk gennem de seneste
år. Til gengæld er støtten til klassisk familieplanlægning – såsom udlevering af prævention, rådgivning, seksualundervisning m.m. – faldet med 34 pct. over de sidste 10 år.
Den udgør nu kun små 5 pct. af den samlede støtte til området, og ifølge den nye undersøgelse dækker dette beløb knap en fjerdedel af de reelle behov.
På samme måde er det med støtten til reproduktive sundhedsydelse, som er stagneret til omkring 20 pct. af den samlede støtte.
– Det er selvfølgelig glædeligt at konstatere, at bevillingerne til hiv/aids er steget så flot. Men det er meget problematisk, at familieplanlægning ikke er fulgt med, for problemerne tårner sig op på området, lyder det fra lederen af Sex & Samfunds internationale afdeling, Tania Dethlefsen, der er bekymret over tallene.
Stagnerende statistikker for mødredødelighed
Der dør fortsat 500.000 kvinder hvert år i forbindelse med graviditet og fødsel. Det svarer til en kvinde i minuttet, og for hvert dødsfald oplever andre 20 kvinder langvarige helbredsproblemer som fistula af at være blevet gravide.
95 pct. af dødsfaldene og de langvarige helbredsproblemer sker i udviklingslande. Og ifølge FNs Befolkningsfond
(UNFPA) kunne 3/4 af disse tilfælde undgås, hvis kvinderne havde adgang til de mest simple behandlinger i forbindelse med graviditets- og fødselskomplikationer, såsom blodtilførsler og sterile nåle og tråde.
– Et andet alvorligt problem er adgangen til prævention. I øjeblikket anslår man, at 200 mio. kvinder på verdensplan mangler adgang til moderne prævention. Det betyder dels, at mange af dem udsættes for sexsygdomme som hiv/aids, dels – og lige så alvorligt -, at kvinderne ikke selv kan bestemme hvornår og hvor tit, de vil være gravide, forklarer Tania Dethlefsen og uddyber:
– Resultatet er, at alt for mange kvinder i u-landene bliver uønskede gravide, hvilket ofte enten ender i (ulovlig) abort, som kan have alvorlige konsekvenser for deres helbred (13 pct. af al mødredødelighed i verden skyldes usikre aborter) eller med, at kvinderne får rigtig mange børn.
Et eksempel er Uganda, hvor hver kvinde i gennemsnit føder 6,7 børn, og folkevæksten er på 3,6 pct. om året. Ifølge flere analytikere er det decideret bekynrende i forhold til landets ellers i øvrigt relativt stabile økonomiske
udvikling.
Situationen bliver værre år for år på verdensplan. I takt med, at verdens 1,5 milliarder unge i udviklingslande bliver ældre og begynder at have sex, forventer man således, at behovet for prævention og øvrige seksuelle og reproduktive produkter vil stige med 40 pct.
Danmark skærer i støtten
Siden præsident Barack Obama entrede Det hvide Hus, er der sket markante ændringer i USAs tilgang til familieplanlægning.
Støtten til UNFPA er genoptaget og den omstridte ”Globale Mundkurv”, som forbød USA at give penge til organisationer, der støttede abort, er blevet ophævet. Dette vil ifølge flere analytikere sikre et både økonomisk og politisk løft til området.
I Danmark går VK-regeringen den stik modsatte vej og har i sit finanslovsudspil for 2010 brugt udviklingen i USA til selv at indføre besparelser på befolkningsområdet.
Det gælder ikke mindst støtten til UNFPA, som bliver beskåret med 25 millioner kr. årligt. De overskydende penge bliver i stedet givet til at opfylde anbefalingeren fra regeringens Afrika-Kommission.
Heller ikke støtten til hiv/aids undgår at blive ramt i regeringens finanslovsforslag.
En planlagt forøgelse af støtten til UNAIDS på 100 millioner kr. bliver således aflyst, og organisationen får i stedet skåret 5 millioner i forhold til den nuværende støtte.
Begrundelsen er afløbsproblemer i UNAIDS. Pengene skal i stedet gå til at virkeliggøre Afrika-Kommissionens anbefalinger
Tania Dethlefsen undrer sig over regeringens prioriteringer:
– Det er useriøst at bruge den glædelige udvikling i USA til at skære i støtten til UNFPA, som er den FN-organisation, der arbejder mest seriøst med mødredødelighed og reproduktiv sundhed. I hvert fald hvis regeringen vil tages alvorligt som en aktør, der kerer sig om kvinder og ønsker at sætte ind, hvor behovene og effekten vil være størst, anfører hun.
Det oversete FN mål
Sex & Samfunds internationale leder henviser til, at det femte af FNs 2015-Mål, som omhandler mødredødelighed og adgang til reproduktive sundhedsydelser, er det mål, hvor der er opnået absolut mindst fremskridt overhovedet.
– Og det på trods af, at det er veldokumenteret, og vel egentligt også intuitivt forståeligt, at der er en sammenhæng mellem reproduktiv sundhed og fattigdomsbekæmpelse, siger Tania Dethlefsen og lægger til:
– Groft sagt; det er ikke kun en personlig tragedie, hvis en kvinde enten dør eller bliver syg af at være gravid. Det er også et alvorligt tilbageslag for udviklingsmulighederne i de pågældende lande, fordi kvinderne ikke kan være med til at drive udviklingen fremad.
– Så i stedet for at gemme sig bag USA burde Danmark investere endnu mere på området end nu, konkluderer Sex & Samfunds internationale chef.