Sex & Samfunds chef fylder rundt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Foreningen Sex & Samfunds generalsekretær, Bjarne B. Christensen, Hillerød, fylder 50 fredag den 21. december.

Fødselaren har tilbragt over halvdelen af livet i humanitære organisationer. Han er magister i socialantropologi og har bl.a. arbejdet hos Dansk Flygtningehjælp og Red Barnet, inden han i 1998 overtog ledelsen af Sex & Samfunds sekretariat.

Er du humanist? (fra interview i foreningens elektroniske nyhedsbrev)

– Ja, det er jeg nok. Jeg har i hvert fald altid engageret mig i samfundsmæssige spørgsmål. Hvis man vil gøre noget ved tingene, så er humanitære foreninger og organisationer en god platform. Det er i hvert fald her, at det er lykkedes mig at få sat dagsordenen.

Det virker som om, du er skiftet til mindre og mindre organisationer?

– Sådan ser jeg det ikke. På hver sin måde er både flygtninge, børns vilkår og seksuel sundhed jo meget vigtige sager. Faktisk kan man sige, at det område, jeg beskæftiger mig med nu, er det, der har størst betydning for flest og spiller den mest centrale rolle i de flestes liv. At kunne dyrke sin seksualitet uden fordomme og uden at risikere at få en sexsygdom eller blive uønsket gravid.

– Det er så basalt, at vi nærmest ikke tænker over det i Danmark, mens situationen ser helt anderledes ud mange steder i verden. Og så er Sex & Samfund den af de organisationer, jeg har arbejdet i, som har den største, internationale kontaktflade via vores søsterorganisationer og partnere. Den internationale familieplanlægninsorganisation IPPF er således den næststørste NGO i verden efter Røde Kors.

Sex & Samfund er jo også vokset. Da du overtog ledelsen i 1998, var I 8 ansatte i en lejlighed i Skindergade. I mellemtiden er både omsætningen og antallet af medarbejdere tredoblet, og foreningen er flyttet til langt større lokaler på Rosenørns Allé. Aktiviteterne er vokset markant bl.a. på det nationale område omkring seksualundervisning og fortalerarbejdet. Er det din fortjeneste eller bare den generelle udvikling?

– Nu er en organisations succes og udvikling jo et samspil af alle de medarbejdere, som arbejder der, og at man har opbakning fra sin bestyrelse. Jeg tror, vi har været et team, der har været gode til at gribe de chancer, der bød sig til og dermed sætte dagsordenen.

– Og så er seksuel sundhed et område, hvor behovet for en øget indsats er langt større nu end tidligere. Der er virkelig brug for en opprioritering, hvis den nuværende udvikling inden for f.eks. sexsygdomme, skal vendes. Og der er behov for nationale handlingsplaner på området og videns- og kompetencecentre overalt i landet.

– Endelig må vi ikke glemme den internationale kamp for øget seksuel sundhed, hvor behovene er mange gange større end herhjemme. Faktisk er det her, man finder nogle af de største ulighe-der i verden. Der er f.eks. lande, hvor én ud af 17 kvinder dør under graviditet og fødsel.

Bliver du aldrig træt af at kæmpe for ”sagen” og får lyst til at lave noget andet?

– Der er stadig mange udfordringer at tage fat på også i 2008. På den ene side har Sex & Samfund haft stor succes med at sætte seksuel sundhed på dagsordenen, skabe politisk opmærksomhed om emnet og være med til at etablere gode faglige netværk. Der er ingen tvivl om, at vi har en større og stærkere platform at operere fra end tidligere.

– Omvendt er det øgede fokus endnu ikke omsat til en national handlingsplan og en langsigtet finansiering. Tværtimod står vi over for den største økonomiske usikkerhed nogensinde og en række centrale aktiviteter, som er truet på livet.

Hvad er du mest stolt af at have opnået?

– Jeg er selvfølgelig stolt over, at det er lykkedes mig at få seksuel sundhed højere op på ranglisten hos beslutningstagerne både nationalt og internationalt. Jeg er også stolt over det markante fingeraftryk, vi har sat på seksualundervisningen i Danmark – bl.a. via vores egen undervisning og vores hjemmeside omkring bedre seksualundervisning.

– Og så er jeg stolt over, at det er lykkedes at skabe en god arbejdsplads. Mit mål er klart, at Sex & Samfund skal være den bedste NGO-arbejdsplads i Danmark. Nu er der ikke lige sådan en titel, men hvis der var, burde vi vinde den.

– For mange er seksuel sundhed eller seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, som det egentlig hedder et underligt sprogbrug. På den måde er det endnu ikke lykkedes at gøre Sex & Samfund til et brand. Men folk anerkender, at nogen skal arbejde med seksualoplysning og sikre viden og handlekompetence på området.

– Jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke mener, det er en god sag. Og så gør det jo ikke noget at arbejde inden for et felt, der er kontroversielt og har en kant.

Hvad gør Bjarne, når han slapper af?

– Jeg er bl.a. glad for at rejse og komme ud i verden, og så har jeg genoptaget min gamle interesse for bordtennis, lyder det med et afvæbnende smil fra Sex & Samfunds generalsekretær, der sammen med sin kone, Margit, har 3 børn på henholdsvis 10, 13 og 15 år.