SiDs solidaritetsarbejde i Zimbabwe i det sydlige Afrika risikerer at måtte indstilles, efter at 2 af det danske fagforbunds internationale medarbejdere mandag blev smidt ud af landet, skriver “Fagbladet” tirsdag.
Frank Runchel, international programmedarbejder, og Anders Risbjerg, SiDs regionale repræsentant i det sydlige Afrika, var midt i en planlægnings work shop med samarbejdspartnere fra de zimbabweanske tekstilarbejderforbund, da de blev afhentet af 4 personer fra immigrationsmyndighederne og kørt til deres hotel, hvor de fik lov til at pakke, inden de blev fulgt til lufthavnen. Her har de tilbragt natten, inden de tirsdag morgen blev sendt med det første fly til Johannesburg.
– De 4 personer medbragte en erklæring fra Migrationsministeriet om, at vores visum ikke længere var gyldigt, at de handlede efter ordre oppe fra, og at vi derfor skulle forlade landet straks. Anden forklaring fik vi ikke, fortalte Frank Runchel mandag aften fra lufthavnen i Harare til “Fagbladet”.
De 2 SiD-medarbejdere rejste ind i Zimbabwe i fredags uden problemer og havde siden deltaget i forskellige møder og workshops med samarbejdspartnerne.
– Der er tale om en magtdemonstration fra Mugabe-regeringens side. Ethvert samarbejde med fagbevægelsen bliver betragtet som støtte til oppositionen, og det er ikke sandsynligt, at vi får lov til at rejse ind i landet på denne side af det planlagte parlamentsvalg i marts 2005, siger Anders Risbjerg.
– Vores indtryk er, at vores samarbejde med tekstilforbundene gør en forskel, og det ville være ulykkeligt, hvis vi bliver nødt til at afbryde samarbejdet, idet det uden tvivl vil forværre vilkårene for ikke bare de ca. 30.000 medlemmer men også de endnu flere, der er afhængige af medlemmernes indtægter, forudsiger Anders Risbjerg.
Zimbabwes parlament vedtog for nylig en ny lov, der gør det vanskeligere for zimbabweanske græsrodsorganisationer at modtage projektmidler fra udlandet. Det vides ikke, om det også vil omfatte den støtte, som SiD med Danida-midler yder til fagbevægelsen gennem kurser for tillidsfolk.
– Fagbevægelsen er ikke direkte nævnt i lovgivningen, men vi har hele tiden opereret med sandsynligheden for, at den også kan bruges over for fagbevægelsen, siger Søren Hougaard, leder af SiDs internationale solidaritetsprogram, til “Fagbladet”.
SiD-samarbejdet med tekstil- og beklædningsarbejderforbundene i Zimbabwe er en del af et større regionalt samarbejde, der også omfatter forbund i Mozambique, Sydafrika, Lesotho og Swaziland.
SiD-medarbejderne er ikke ene om at blive smidt på porten i Harare. I sidste måned blev en større delegation fra COSATU, det sydafrikanske LO, udvist samme dag, den var kommet ind.
Ud over SiD er Mellemfolkeligt Samvirke (MS) og U-landssekretariatet de eneste danske organisationer, der fortsat arbejder med bistandsarbejde i Zimbabwe. Også MS overvejer det fremtidige arbejde i landet.