Af Lis Garval, U-landsnyt.dk
”Det er gratis at sige NEJ. Det koster ikke en krone at sige nej til omskæring af piger. Der er ikke brug for hverken medicin eller veje. Bare et nej fra forældrene og samfundet”.
Det siger Nafissatou J. Diop, der er koordinator af UNFPA-UNICEFs fælles program mod pigeomskæring, men erkender samtidig, at det alligevel kan være svært at få et nej.
Det er nemlig ikke kun en individuel beslutning at sige nej. Hvis samfundet forventer, at en pige omskæres, kan det være næsten umuligt for den enkelte familie at sige fra. Det kan have store sociale omkostninger. Pigen, som de ønsker alt det bedste for, kan blive udelukket af samfundet, kan måske ikke blive gift.
Men det kan lykkedes at få nej. Der er endda eksempler på, at piger selv har taget affære. En af dem er Nancy fra Pokot i Kenya. Da hun var 13 år skulle hun omskæres, men hun ville ikke og løb hjemmefra. Hun gik i skole, og hun forstod, at det er nødvendigt med en uddannelse, hvis man skal ud af fattigdommen. Hun ville ikke følge i sin mors fodspor og sælge sten.
I hendes samfund bliver pigerne omskåret, når de er kønsmodne, bliver gift og så er det slut med skolegangen.. Brudeprisen, der er køer, bruger familien ofte til at finansiere brødres skolegang.
Nancy argumenterede for, at hvis familien nu investerede i hendes uddannelse, kunne hun hjælpe familien videre. En ko kunne dø, og hvad så? Investeringen i hende var mere sikker.
Hun vandt kampen mod omskæring, og hendes eksempel overbeviste andre i lokalsamfundet om, at omskæring ikke var nødvendig.
Nafi J. Diop medgiver, at Nancy-eksemplet er noget særligt. Så specielt, at Nancy kom til New York, hvor hun talte på FN’s generalforsamling, da den i 2012 vedtog resolutionen mod kvindelig omskæring.
Men der er flere af Nancys slags.
Holistisk tilgang
”At piger selv tager affære er inspirerende”, siger hun i et interview med U-landsnyt. dk. Når piger kommer i skole, får de en ballast, der kan hjælpe dem videre. Derfor arbejder vi i vores program også for, at der i skolen oplyses om det sundhedsfarlige i omskæring. Helst skal det være en integreret del af undervisningen, men det er kun tilfældet i få afrikanske lande”, siger hun.
Når Nafi J. Diop tirsdag taler på den internationale konference om pigeomskæring på Christiansborg vil hun da også understrege nødvendigheden af undervisning – undervisning og oplysning.
Men hun har også andre budskaber til konferencen: Omskæring af piger kan man kun bekæmpe gennem en holistisk tilgang. Det drejer sig om kulturel sædvane, om en norm, som kun kan ændres i en kollektiv proces. Det lokale samfund skal være med, skal tænke anderledes.
Nationale love, der forbyder omskæring er nødvendige, men ikke nok i sig selv. Der skal være accept i lokalsamfundet, og så skal man sikre sig, at de implementeres. (Hun har bl.a. undersøgt virkningen af loven mod omskæring i Burkina Faso).
Og så håber hun, at konferencen kan medvirke til bygge bro mellem diaspora i Europa og afrikanske samfund.
”Der er store grupper afrikanere i Europa som har nære bånd til Afrika, og de stor indflydelse ikke mindst gennem den finansielle støtte, de ofte giver. De skulle gerne mobiliseres i kampen mod omskæring”.
Nafi J. Diop, der har gennemført banebrydende forskning omkring kvindelig omskæring og gennem en årrække har medvirket både til at gennemføre programmer mod pigeomskæring og evaluering af sådanne, har også beskæftiget sig med reproduktiv sundhed og hiv/aids i Vestafrika.
Hun er optimistisk, selvom det går relativt langsomt med bekæmpelse af omskæring. Indsamlede data viser, at der er stadig færre, der omskæres, og det er positivt.
"Omskæring af piger – hovedparten er under fem år, når det sker – er en umenneskelig lemlæstelse. Det er farligt for deres helbred og kan have følger resten af deres liv. Det er en krænkelse af pigers menneskeret og deres ligeret, deres ret til at bestemme over egen krop. Det må stoppes".
Og hun tror på, at vil lykkes i løbet af en generation. Hovedparten af de kvinder, der er omskåret, ønsker det ikke for deres døtre, og blandt mænd og drenge er der også flertal imod omskæring.
Til slut fortæller hun om et opmuntrende resultat: I 2011 fordømte rådet af ældre i Meru, Kenya omskæring. Efter en 2 måneders oplysningskampagne besluttede ældrerådet at forbyde omskæring i sit område. Og det omfatter 2 millioner mennesker.
UNFPA-UNICEF Joint Programme on Female Genital Mutilation/Cutting: Accelerating Change 2008-13 omfattede 15 lande i Afrika og havde et budget på 36 mio. dollars. Da evalueringen viste positive resultater er fase 2 til 54 mio. dollars nu i gang, og programmet er udvidet til 17 lande. Nye er med Nigeria og Yemen.
Læs også http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/09-11-14/konference-i-k-benhavn-med-fokus-p-blodigt-overgre