Fredag d. 22. april er den internationale moder jords dag.
Det er denne dag Ban Ki-moon har valgt at invitere verdens ledere til at underskrive den nye globale klimaaftale, Paris-aftalen, der blev vedtaget i den franske hovedstad i december.
Og verdens nationer har valgt at tage imod invitationen. Over 150 lande forventes at underskrive aftalen ved en officiel ceremoni i New York fredag.
Det slår den hidtige rekord for signaturer på en FN-pagt på førstedagen. Rekorden stammer fra 1982, hvor 119 underskrifter blev sat på FN’s Havretskonvention (Law of the Sea).
Det skriver FN’s Klimasekretariat i en pressemeddelelse.
Danmark er repræsenteret ved Lars Chr. Lilleholt, minister for forsyning, energi og klima.
Underskrifterne er imidlertid ikke det vigtigste. Paris-aftalen kan først træde i kraft 30 dage efter, at 55 lande, som repræsenterer 55% af de globale udledninger, har ratificeret den.
Nationerne skal altså indføre den interntionale aftale i national lovgivning, før aftalen reelt kan sættes i kraft.
Det haster med klimahandling
Flere organisationer advarer om, at det haster gevaldigt med at få paragrafferne i den nye aftale gjort til virkelighed.
Det gælder eksempelvis Den Meteorologiske Verdensorganisation (World Meteorological Organization – WMO).
I en pressemeddelelse skriver FN-organisationen, at forskere er overrasket over den seneste data om klimaet. Dette år ser ud til at slå alle rekorder, selv det foregående, som ligeledes var ekstremt.
“Omfanget af ændringer har været en overraskelse, selv for de mest rutinerede klimaforskere. Planetens tilstand ændres for vores øjne”, lyder det fra generalsekretær i WMO, Petteri Taalas.
“Hvis det internationale samfund handler omgående for at standse stigningen i CO2-udledninger, kan vi stadig håbe at stabilisere den globale opvarmning i de kommende årtier. Hvis ikke, vil de negative konsekvenser vare i titusindvis af år”, fortsætter han.
Mere CO2 = Mere fattigdom
Christiana Figueres, der står i spidsen for FN’s Klimasekretariat (UNFCCC) indtil juni, opfordrer også verden til handling.
“Mere CO2 i atmosfæren er lig med mere fattigdom. Vi kan ikke opnå bæredygtig udvikling uden at løse klimaudfordringen, og vi kan ikke løse klimaudfordringen uden at løse de grundlæggende årsager til fattigdom, ulighed og ikke bæredygtige mønstre”, lyder det fra diplomaten, der var leder op til og under forhandlingerne i Paris.
Når underskrifterne er sat på papiret, skal landene begynde at indfri løfterne. Det kan blive en lang proces.
Den foregående klimaaftale, Kyotoaftalen, trådte først i kraft i 2004 – 7 år efter den blev vedtaget i den japanske by, som den er opkaldt efter.
Derudover skal der stærkere forpligtelser på bordet, hvis målet om at holde temperaturstigningen under 2 grader og dermed undgå katastrofale klimaforandringer, skal opnås.
Her er en liste over lande, der er parat til at underskrive:
http://www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2016/04/parisagreementsingatures/