Sikkerhedsfirma: IT-kriminelle lukrerer på jordskælvet på Haiti

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

IT-kriminelle misbruger Internettet og særligt populære søgemaskiner til at tiltrække sig opmærksomhed fra almindelige mennesker, der søger efter informationer og billeder fra det katastroferamte Haiti, eller vil give penge til de jordskælvsramte.

Det fremgår af en artikel på det danske sikkerhedsfirma, CSIS Security Groups, hjemmeside fredag.

Der er tale om målrettede kampagner der systematisk og kalkuleret gør brug af såkaldt “søgemaskine optimering” til at eksponere vilkårlige Internet brugere for skadelig kode og falske indsamlinger. Det sker når almindelige Internet brugere søger på nettet med søgeord som “Haiti og Earthquake” i samme sætning, anfører CSIS.

Da Haiti den 12. januar 2010 blev ramt af et voldsomt jordskælv begyndte Internettets mørke sider at planlægge diverse kampagner med det formål at lokke brugere til at besøge særligt indrettede websider. Herfra er målet at tilbyde skadelig kode i form af falske sikkerhedsprogrammer og diverse lyssky indsamlinger til fordel for ofrene, men hvor donationerne der gives desværre lander i de dybe lommer hos nettets mange it-kriminelle, hedder det.

Det er ikke første gang at it-kriminelle anvender katastrofer til at putte penge i egen lomme. Det var samme situation under Tsunamien i Thailand, og jordskælvet i Kina, som ligesom denne nyhed gik verden rundt og derved blev attraktiv at lukrere på.

CSIS anbefaler, at man udelukkende donerer penge til organisationer, som man kender og manuelt indtaster i sin browser. Det omfatter i Danmark: Red Barnet, Dansk Røde Kors, Læger Uden Grænser, Folkekirkens Nødhjælp, UNICEF og IBIS.

Man bør undgå at søge på ord som Haiti og “earthquake”, ligesom man skal være meget påpasselig med at lade sig lokke af e-mails der ankommer uopfordret og enten indeholder en fil eller et link.

Se også http://www.csis.dk/dk/forside/index.shtm