Når udenrigsministeriets Tech for Democracy–konference løber af stablen den 18. november, så er det med demokrati og menneskerettigheder i højsædet. Sammen med repræsentanter for diverse regeringer, internationale organisationer, tech-virksomheder og mange andre bliver det første spadestik taget for at strømline en international indsats, der skal sikre at teknologien arbejder for demokratiet – ikke imod det.
International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT) håber, at sammenslutningens Anti-Tortur Database kan være et bidrag til at vise, hvordan anvendelsen af teknologi kan forbedre livskvaliteten for de tusinder, der hvert år bliver udsat for tortur, og kan give et skub til en demokratisk udvikling, hvor retfærdighed understøttes af data.
Dansk-startede IRCT er den ledende organisation og sammenslutning for rehabiliteringscentre og repræsenterer mere end 160 centre i over 70 lande. Gennem en årrække har paraplyorganisationen udviklet en database, som dens medlemmer kan benytte sig af i bekæmpelsen af tortur.
Databasen har to formål: at journalisere torturoverleverens sundhedsdata og at skabe et databaseret grundlag for retslige og politiske processer. Den skal give de folk, som arbejder i frontlinjen, et redskab, som de selv har fuldt ejerskab over. Den indsamlede data tilhører det enkelte center og er derfor ikke tilgængelig for andre end medarbejderne eller de frivillige, som har den daglige kontakt med torturoverleveren.
Det koster tid og penge
Databasen har været på tegnebrættet siden 2013 og i brug siden 2014.
Først blev den finansieret af EU under navnet Data in the Fight Against Impunity, senere kom der midler gennem den hollandske stat og projektet Global Anti-Torture Evidence. Efter perioder med manglende finansiering har IRCT fået støtte fra Globalt Fokus under paraplyorganisationens teknologiske fokusområde. Arbejdet med databasen har i flere perioder ligget stille, fordi der manglede penge.
Selv om implementeringen er vanskelig, da mange af centrene, som har brug for databasen, er placeret i udviklingslande og har begrænsede ressourcer og teknisk viden, er det et område, der er essentielt for rehabiliteringscentre.
Nogle centre fører en vis form for journalisering ved håndskrevne noter, andre har allerede forsøgt sig med digitale løsninger, men fælles for dem er, at de mangler et strømlinet og sikkert system. Udover den ressourcemæssige problematik er der ligeledes en række tekniske og etiske udfordringer ved at skabe en sådan database.
”Vi ved, at den data, rehabiliteringscentre samler rundt omkring i verden, er enorm følsom. I de forkerte hænder, vil den være mere til skade end gavn. Derfor at det vigtigt, at vi først og fremmest giver rehabiliteringscentre mulighed for at gemme data i et format, hvor det ikke blot ligger i et arkivskab, men er sikret i en digital database. Vores opgave er dernæst bare at sørge for, at dataene er tilpas beskyttet og krypteret, og at brugerne er oplært i at omgås databasen på en sikker og forsvarlig måde,” fortæller Lisa Henry, generalsekretær for IRCT.
Med finansieringen fra Globalt Fokus er der nu plads til at videreudvikle og implementere Anti-Tortur Databasen, og med Tech for Democracy og det danske fokus på menneskerettigheder er der også forhåbninger om, at Anti-Tortur Databasen kan blive brugt over hele verden og hjælpe til i den globale kamp for forebyggelsen og bekæmpelsen af tortur.
”Da IRCT så småt startede tilbage i 1970’erne, var det en gruppe danske læger, der begyndte at diagnosticere torturoverlevere og journalisere retsmedicinsk bevismateriale. Nu, knap 50 år senere, har vi meget mere viden og flere muligheder for virtual dataindsamling, og vi kan hjælpe de lande og centre, som kæmper en ulige kamp med små ressourcer,” lyder det fra Lisa Henry.
Belarussisk eksempel
For ikke så længe siden har IRCT i samarbejde med International Committee for Investigation of Torture in Belarus og Independent Forensic Expert Group offentliggjort en rapport, der baseret på data såsom interviews med torturoverlevere, billeder og sundhedsjournaler har kunnet give vægtige beviser for en koordineret belarussisk torturindsats mod demonstranter tilbageholdt i forbindelse med demonstrationer mod det nyligt afholdte præsidentvalg.
Det er netop sådan en indsats, Lisa Henry håber, databasen vil kunne hjælpe andre lande med.
”Selvom indsatsen i Belarus ikke har benyttet sig af databasen, så er rapporten et pejlemærke for vores arbejde. Her har vi at gøre med en storstilet international koordineret indsats med ressourcestærke partnere. Hvis vi hjælper vores udsatte medlemscentre med at lave sådanne datasæt, kan de langt nemmere gå til internationale institutioner og bede om hjælp. Det kræver bare, at vi får teknologien og sikkerheden på plads. Dataene er indsamlet af professionelle og er af høj kvalitet. Hvis de får muligheden for at fremlægge dem for retskyndige, kan den her dagsorden virkelig blive skubbet”.
Finansieringen fra Globalt Fokus sikrer videreudviklingen de næste seks måneder. For at gøre Anti-Tortur Databasen sødygtig vil der i denne omgang bliver samarbejdet med 2-5 forskellige rehabiliteringscentre, blandt andet i Uganda og Palæstina, for at gøre projektet mere robust og klar til implementering bredt i det globale syd.
Bag om Anti-Tortur Databasen
Anti-Tortur Databasen (ATD) er et virtuelt system, der er skabt til rehabiliteringscentre. Det har to hovedformål: at journalisere torturoverleverens sundhedsdata og at indsamle data til lovgivere og forskere.
Hvad bliver dataindsamlingen brugt til, og hvorfor er det vigtigt?
Data er essentiel i politisk påvirkning og for at skabe politisk ændring, offentlig debat og stille de skyldige til ansvar. Ved at have fyldestgørende og akkurat data kan vi komme nærmere en forklaring og kortlægning af, hvor torturen har fundet sted, hvem der udøvede den, hvem der oplevede den, og hvordan tortur kan forebygges. Derudover hjælper dataene til at få øje på nye tendenser, før det er for sent.
Hvad er IRCTs rolle?
IRCT og flere af dens medlemmer har arbejdet med ATD i en årrække. Sammen med IT-eksperter bliver der konstant arbejdet på at gøre databasen mere brugervenlig og tilgængelig og på samme tid nem at tilpasse afhængig af kontekst. IRCT foretager generel vedligeholdelse, afholder interviews, optræner medarbejdere og indsamler løbende evalueringer, så ATD hele tiden er opdateret til det enkelte centers behov.
Hvad er udfordringerne?
ATD har været en lang læringsproces for alle parter, og udfordringerne er mange og forskelligartede. Manglende ressourcer og timer i døgnet er ofte en hæmsko ude i rehabiliteringscentrene, og den geopolitiske kontekst kan kompromittere sikkerheden for centrene og opstarten af en digital databaseret protokol.
Hvilke fremskridt bliver der gjort?
Flere og flere centre tilkendegiver deres interesse for deltagelse i ATD. Datakategorierne er blevet udviklet med fokus på det multikulturelle og de mange forskellige kontekster, rehabiliteringscentrene befinder sig i. Lige nu er hovedfokus at skabe et mere robust system, der sikrer datasikkerhed og medlemmers modstandsdygtighed, når det kommer til indsamling og sikring af data.
Jesper Diechmann arbejder i IRCT.