Situationen i Sri Lanka bekymrer Danmark

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den danske regering er særdeles bekymret over civilbefolkningens situation i de konfliktramte områder i det nordlige Sri Lanka.

Udenrigsministeriet følger situationen nøje og lægger bl.a. gennem EU pres på de stridende parter.

– Det er afgørende, at begge parter respekterer international humanitær lov. De tamilske tigre (LTTE) må ikke forhindre civile i at flygte ud af konfliktområdet. Samtidig skal den srilankanske regering sikre, at civile, som kommer fra kampzonen, behandles værdigt og respektfuldt, udtaler Udenrigsminister Per Stig Møller.

– Danmark har gentagne gange understreget, at for at opnå en bæredygtig fred skal der findes en politisk løsning på konflikten. Det er fortsat budskabet, fortsætter han

BEDT OM AT HOLDE SIG VÆK

De srilankanske myndigheder anmodede de internationale organisationer om at forlade det konfliktramte område i efteråret 2008.

Efter pres fra Danmark, EU og andre donorer lykkedes det imidlertid FN at opnå tilladelse til, at Verdensfødevareprogrammet (WFP) kan sende fødevarekonvojer til området med ledsagelse af internationale observatører.

Derudover er kun International Røde Kors (ICRC) i området.

Det vurderes, at fødevarekonvojerne kun dækker halvdelen af behovet.

STØTTEN FRA EU OG DANMARK

Danmark yder humanitær støtte til WFP og ICRC (hhv. 35 mio. kr. og 20 mio. kr. i generelle bidrag i 2008), og EU har i oktober 2008 givet en ekstraordinær nødhjælpsbevilling på 2 mio. Euro til WFPs nødhjælpsarbejde i Sri Lanka.

Danmark ydede desuden i 2008 13 mio. kr. i støtte til de nødstedte i Sri Lanka gennem Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtningehjælp.

Menneskerettighedssituationen i Sri Lanka er også udenfor konfliktområderne kritisk.

Danmark og EU har gentagne gange fordømt og påtalt alvorlige menneskerettighedskrænkelser overfor den srilankanske regering.

Der er et stort behov for uafhængig overvågning af menneskerettighederne i landet, hvorfor Danmark og EU har presset på for at få oprettet en FN-menneskerettighedsmission, som vil kunne overvåge udviklingen i landet, oplyser udenrigsministeriet.

Kilde: www.um.dk