Skoleelever sætter Verdensmål på forsiden

generationverdensmaal
Laurits Holdt

Mens den 15-årige svenske Greta Thunbergs skolestrejker for klimaet og tale i FN trak overskrifter hele verden, var 5250 danske skoleelever også i fuld gang med at lave aviser om en bedre verden.

Det skriver Verdens Bedste Nyheder i en pressemeddelelse, som fortsætter:

Nyhedsmedierne er ofte præget af krige, terror og miljøkatastrofer. Men undersøgelser viser, at særligt unge hellere vil læse om alle de fremskridt, der også sker i verden, som stadig sjældent når forsiden.

Derfor gav efterårets Mediekonkurrence med Politiken, Jyllands-Posten, Ekstra-Bladet og Verdens Bedste Nyheder danske unge muligheden for at ændre det. Opgaven var at lave aviser om unge og Verdensmål ud fra konstruktiv journalistik, der fokuserer på løsninger frem for problemer.

141 aviser og 21 hjemmesider med artikler om innovative løsninger på madspild, plastik i havene og eksempler på unge, der gør en forskel, interviews med virksomheder, borgmestre og endda landets finansminister blev sendt ind til en kritisk jury af journalister fra Ekstra-Bladet, Jyllands-Posten, Politiken og Verdens Bedste Nyheder.

Både indhold og layout i otte aviser og hjemmesider lavet af skoleklasser fra Jylland, Fyn og Sjælland skilte sig særligt ud, og deres indsats bliver kåret til en prisfest i Politikens Hus den 23. januar. Her hylder ordsmeden Per Vers aviserne med freestyle rap, eleverne får også rosende ord og medaljer med på vejen af udviklingsmister Ulla Tørnæs og chefredaktørerne fra de forskellige aviser.

Unge i dag efterspørger ikke kun nyheder om løsninger på klodens udfordringer, de vil også selv gøre noget. ”De bliver kaldt Youtube-generationen. Men globale undersøgelser viser faktisk, at unge i dag er mere engagerede i at ændre verden, end nogensinde før. De mange imponerende og kreative aviser og hjemmesider om Generation Verdensmål er et stærkt eksempel på, at det også gælder i Danmark,” siger Thomas Ravn-Pedersen, direktør i Verdens Bedste Nyheder.

Fakta: Generation Verdensmål ændrer verden

Efterårets mediekonkurrence ville give unge et mere nuanceret billede af verden, end de ofte møder i traditionelle medier for at plante et håb for fremtiden hos den yngre generation. Gennem forløbet blev eleverne præsenteret for innovative projekter, der er startet af unge mennesker verden over. Målet er at inspirere eleverne til, hvordan de selv kan være med til at skubbe verden i en mere bæredygtig retning.

Læs mere om Mediekonkurrencen her.

Vinderne

Ekstra Bladet avis 6.- 7. klasse: 
Strandmølleskolen – 7.A – Strandmøllenews

Politiken avis 6. – 7. klasse: 
Endrupskolen – 7.X og 7.Y – Målvogterne

Jyllands-Posten avis 6. – 7. klasse: 
Himmerlands Ungdomsskole – Journa10, HU A – FREMTID

Nyhedssite 6. – 7. klasse: 
Stensballeskolen – 7.Y – Fokus

Ekstra Bladet avis 8. – 10. klasse: 
Aarupskolen – 8.D – I går, i dag, i morgen

Politiken avis 8. – 10. klasse: 
Bernadotteskolen – 9.A – Bernatidende

Jyllands-Posten avis 8. – 10. klasse: 
Klitmøller Friskole – ”Laks” – Klitmøller good news

Nyhedssite 8. – 10. klasse: 
Vester Skerninge Friskole – 8. Klasse – Verdensmål2030