Skønhedskonkurrence for hiv-positive

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I kampen for at overvinde skamfølelsen og stemplingen som paria, der ofte følger med at være hiv-inficeret i Afrika, har Botswana holdt en skønhedskonkurrence for hiv-positive kvinder.

I lange aftenkjoler og traditionelt stammedragter af dyreskind, perlehalskæder og hatte med pigge af hulepindsvin konkurrerede 14 kvinder om titlen som “Miss HIV Stigma” (Frøken HIV Skamplet) i hovedstaden Gaborone.

Catwalken blev vundet af 31-årige Kgalelelo Ntsepe, som håbede, at hendes sejr vil opmuntre andre til at respektere alle med sygdommen og få hiv-positive til at søge medicinsk behandling, før de stod ved dødens port.

Botswana har verdens højeste infektionsrate for hiv-smittede – 38 procent af befolkningen er bærere af den dødbringende virus. Til gengæld får over 10.000 af landets hiv-positive medicinsk behandling, som kan hindre aids i udbrud, og Botswana er et af de få u-lande i verden, som tilbyder denne behandling.

Skønhedsdronning Ntsepe er selv på anti-retroviral-medicin, og beskriver, hvordan hun gik fra at være udtæret og syg til igen at være ved godt helbred efter at hun gik i behandling.

Skønhedskonkurrencens arrangør, Kesego Basha, er selv hiv-positiv og hun håber, at begivenheden vil ændre holdningen til sygdommen i et land, hvor mange ikke vil lade deres børn undervise af hiv-positive lærere eller handle i forretninger med hiv-positive ansatte.

Hun sagde, at det gjaldt om at vise, at kvinder med sygdommen også godt kan være smukke og attraktive. Ordene faldt samtidig med, at konkurrencedeltagerne gik på scenen med store smil og fingerkys til publikum og sang på det lokale Tswana-sprog.