Jørgen Harboe
Jørgen Harboe (født 1943) har over 40 år på bagen som udviklingsjournalist og forfatter med særlig fokus på Sydasien.
Han har også haft fingrene nede i det praktiske udviklingsarbejde som projektkoordinator i Bangladesh, menneskerets-monitor i Rwanda og våbenhvile-observatør i Sri Lanka.
Desuden har han deltaget i solidaritetsarbejde omkring Den Tredje Verden i Danmark og været med til at starte både de danske udviklingsjournalisters forening, Nairobiklubben og Timbuktufonden, der støtter journalistik og oplysningsarbejde om udvikling og globalisering.
Han er desuden blogger på Globalnyt.
Vores regering har givet Verden en lektion i lov og ret med dansk fortegn. Lektionen kan beskrives som en variation over Johan Herman Wessels satire Smeden og Bageren.
I Wessels parodi på himmelsk (u)retfærdighed dræber en smed en mand i et værtshusslagsmål. Smeden bliver dømt til døden. Det lille samfund har dog kun én smed, men mange bagere. Derfor beslutter retten at benåde den nødvendige smed og henrette en overflødig bager i stedet for.
”Den bager græd gudsjammerligt, da man ham førte væk”, skrev Wessel.
Tre slap fri – en i fængsel
I sagen om skibskapring i Guineabugten fangede et dansk flådefartøj fire bevæbnede mænd i en båd, tog dem til fange i det danske krigsskib, og en dansk domstol sigtede alle for pirateri og vold mod danskere. De danske myndigheder fritog dog de tre for tiltale, fordi regeringen ikke vil have dem til Danmark, og ingen andre vil have dem. De blev sat til søs i en gummibåd på det åbne hav.
Den fjerde formodede pirat mistede det ene ben i kampen mod det danske krigsskibs frømænd og er nu hentet til Danmark og anklaget for den forbrydelse, hans kammerater slap fri for. Nogle referater siger, at han ikke havde krudtslam på hænderne og ikke beviseligt havde skudt på frømændene, sådan som de tre frigivne. Grunden til at stille ham for retten i København er sandsynligvis kun, at han ville være kreperet til havs på grund af benmangel, inden han nåede land, hvis han også var sat fri – og Danmark har jo ikke dødsstraf.
Til gengæld håber justitsminister Nick Hækkerup at skibe ham afsted til det fængsel, regeringen planlægger at leje i Kosovo til udenlandske fanger. På den måde slipper vi måske af med den etbenede pirat uden at slå ham ihjel.
Ingen etniske danske fanger skal sendes til Kosovo, selv om det ville være billigt at opbevare dem der.
Parodi på en retsstat
Der er kun en overfladisk lighed mellem pirataktionen i Guineabugten og Wessels satire om Smeden og Bageren. Begge er dog grove parodier på det retssamfund, Danmark gerne vil ligne, så vores justitsvæsen kan være eksempel til efterfølgelse for Nigeria og andre mindre udviklede afrikanske lande.
Ingen har lov til at kapre skibe og skyde danske frømænd, retten skal ske fyldest! Vores nye udgave af Smeden og Bageren er dog ikke noget eksempel på lige ret for alle, som andre kan tage ved lære af. Det viser tvært imod, at praktisk kynisme og politiske hensyn står over loven, når myndighederne beslutter det.
Præcis som hos Wessel.