Sønderlemmende kritik af Sydafrikas efterretningstjeneste

gettyimages-454261815
Tidligere præsident anses for at være hovedpersonen i skandalen om Sydafrikas efterretningstjeneste.
Foto: Christopher Furlong/Getty Images
Laurits Holdt

17. marts 2019

En rapport om efterretningstjenesten er landet som en bombe i den sydafrikanske offentlighed.

Rapporten beskriver, hvordan landets efterretningstjeneste er blevet politiseret ud i det ekstreme, hvordan tjenesten er blevet omdannet til en pengemaskine for velplacerede personer i og uden for tjenesterne og hvordan sammenlægningen af de to civile efterretningstjenester – henholdsvis indenrigs og udenrigs – blev gennemført uden det nødvendige lovgrundlag og gjorde alle eksisterende problemer endnu værre.

Rapporten er bemærkelsesværdig – ikke mindst på grund af sit klare sprog og skarpe anbefalinger.

Hvis man skal summere den 106-sider lange rapport op i én enkelt sætning, så må det være: Ring til politiet!

I kapitlet med anbefalinger skriver kommissionen bl.a.:

”Kommissionen anbefaler, at præsidenten pålægger de relevante retshåndhævende instanser, tilsynsinstitutioner og interne disciplinære organer at undersøge alle åbenbare overtrædelser af love, forordninger og andre regler i SSA (State Security Agency, red.) som fremhævet af denne rapport, med henblik på retsforfølgelse og/eller disciplinære foranstaltninger.”

”Apartheid-spioner”

Rapporten blev bestilt af præsident Cyril Ramaphosa og omtales som Mufamadi-rapporten. Den er opkaldt efter kommissionens formand Sydney Mufamadi, der tidligere har været minister for sikkerhed i regeringen under Thabo Mbeki. Han er nu leder af School of Leadership på Johannesborgs universitet.

Foruden Mufamadi bestod kommissionen af en række fremtrædende universitetsfolk, en tidligere højtstående efterretningsofficer, tidligere højtstående politimand og en jurist. I alt 10 medlemmer.

En række personer bliver kraftigt belastet af rapporten, skriver nyhedsmediet Daily Maverick. Det er tidligere præsident Jacob Zuma, tidligere ministre for statssikkerhed David Mahlobo og Siyabonga Cwele, tidligere SSA-chef Arthur Fraser og tidligere leder af SSA’s specialoperationer Thulani Dlomo.

Cwele er i dag indenrigsminister, Fraser er chef for landets fængselsvæsen, Dlomo var indtil for nyligt ambassadør i Japan mens Mahlobo er medlem af parlamentet for ANC.

Ifølge Daily Maverick har kun en af de fem indtil videre reageret på rapporten. Det er Jacob Zuma, der i et tweet påstår, at to af panelets medlemmer er ”tidligere apartheid-spioner”.

Hovedpersonen

Eks-præsident Jacob Zuma er hovedpersonen i affæren. Det var under hans ledelse, at de to organisationer, National Intelligence Agency (NIA), som var den nationale efterretningstjeneste og South African Secret Service (SASS), der var den internationale efterretningstjeneste, blev lagt sammen til én tjeneste, State Security Agency.

Og navnet på den nye efterretningstjeneste er vigtig. For fra at have haft landets demokratiske system, menneskerettigehder og grundloven i centrum, som det var tilfældet for efterretningstjenesterne i det demokratiske Sydafrika, der opstod efter det hvide mindretalsstyre blev afskaffet, så var den nye samlede efterretningstjenestes fokus på at beskytte staten.

Staten var i mellemtiden blev kapret af tunge kræfter i regeringspartiet, der har regeret landet alene siden demokratiets indførelse.

Denne sammensmeltning af parti og stat tillægges i høj grad Jacob Zuma.

State Security Agency blev ifølge rapporten brugt af Zuma og hans venner til at beskytte dem selv og forfølge deres modstandere og til at spionere mod fagforeninger og civilsamfundsorganisationer.

En afspejling af ANC

Et sindrigt system til at hverve agenter uden for efterretningstjenestens egne rækker blev brugt til at kanalisere store millionbeløb fra den statslige tjeneste til private lommer.

I rapporten fremhæver kommissionen en række yderligere ting, som ”gik galt”:

Siden 2005 er der sket en politisering og fraktionsdannelse i de civile efterretningstjenester, der har afspejlet de fraktionsdannelser der er foregået i ANC. Det skyldes ikke mindst at ledelsen af efterretningstjenesterne kommer fra ANC og at mange af dem har haft mere end almindeligt svært ved at adskille statens og partiets interesser. De tendenser blev blev kraftigt forværret i Zumas præsidenttid.

Men ikke alene blev statens interesser blandet godt og grundigt sammen med partiets interesser – eller snarere fraktioner i partiets interesser. Det blev også almindeligt at blande personlige interesser ind i ledelsen af tjenesten. Kommissionen lægger ikke fingrene imellem og skriver, at tjenesten blev til en ”cash cow” for flere ansatte og andre.

Kommissionen anbefaler at State Security Agency igen bliver splittet op i to separate organisationer, som det var tilfældet frem til 2009.

Hvad nu?

Rapporten blev afleveret til præsident Ramaphosa i januar og den blev offentliggjort for godt en uge siden.

Ifølge Daily Maverick siger præsident Ramaphosa, at han er tilfreds med kommissionens arbejde og at landet igen vil få en velfungerede sikkerhedstjeneste.

Han vil ikke svare på om der er disciplinære straffe på vej til sagens vigtigste personer men ifølge mediet blev David Mahlobo hjemkaldt fra sin ambassadørpost i Tokyo efter præsidenten modtog rapporten.

Ministeren for statssikkerhed, Dipuo Letsatsi-Duba har dog til en radiostation forklaret at der foregår en del bag kulisserne i forhold til at eventuelle kriminelle handlinger vil bliver anmeldt til politiet, så de ansvarlige kan blive holdt til ansvar, skriver mediet videre.

Se rapporten på den sydafrikanske regerings hjemmeside.