Sommerlæsning # 3 Kirsten Hammann En dråbe i havet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“More water. Please. Food. We need food and water.”

Hvad kan det enkelte menneske stille op over for verdens elendighed? Hvad kan én person gøre i mødet med rigtigt levende sultende, tørstende, nødlidende mennesker?

Det er et af de spørgsmål, der stilles – men ikke nødvendigvis besvares – i Kirsten Hammanns satiriske roman “En dråbe i havet”.

Hovedpersonen i Hammans roman sætter sig selv på en alvorlig prøve. Hun vil skrive en roman om u-landene – “noget med at få de sultnes liv lidt tættere på”. Mette Mæts – sådan kaldes hovedpersonen – research til bogen får en overraskende drejning, da hun kommer i kontakt med Stig bag det fordækte projekt Sesam – et virtual reality projekt midt i København på Hotel Astors værelse 516.

En tour de elendighed

Mette Mæt er mor til Sofie på 5 år og gift med universi-tetslektoren Martin, der ikke kan se meget længere end til spidsen af sin egen pik. Så Mette Mæts intensive research om u-landsforhold bliver afbrudt af at skulle hente i børnehave, lave mad og pleje parforholdet – nå ja, og så at skulle købe en ny vinterjakke og sove middagslur. “En tur i skoven, mad og sex” – det er Mettes weekend.

Som det lød i Politikens anmeldelse giver Hammann ”bekvemmelighedskulturen en ordentlig opsang i klukkende satirisk verdensomsejling”.

For det er ikke kun trist, det er også ganske morsomt, når Mette Mæt pludrer om, hvordan dameblade vinder over girokort til politiske partier; når Mette Mæt i al sin naive godhed lader en etiopisk familie vandre gennem København i bare fødder; og når hun forsøger at redde en tørstende landsby med favnen fuld af halvliters vand fra den lokale Netto.

Gennem Mette Mæts virtuelle research kommer vi forbi et hospital i Darfur, en losseplads i Indien, en sultende afrikansk landsby, en kinesisk tøjfabrik og et rumænsk børnehospital. Altsammen på værelse 516 I tidsrummet mellem Mette afleverer Sofie i børnehave og henter hende igen. Dejligt praktisk.

Lektier

Det er sympatisk, ambitiøst og vigtigt, hvordan Hammann trækker sine læsere rundt i elendighedens manege – giver dem “lektier” for. Men Hammann lader læseren og Mette Mæt få åndehuller ved at forlade værelse 516 og vende tilbage til lejligheden, hvor der laves klatkager til datteren, syes knapper i en jakke og dyrkes sex med manden. Det er fra det fjerne til det nære. Fra verdens brændpunkter til “et fredeligt land med sikkerhedsnet.”

Mette Mæt tager kampen op mod ”den skrigen til himlen uretfærdig fordeling af mad og held”, men ligesom Ana i Thorups ”Tilfældets gud” må hun sande, at det er vanskeligt at få spontan idealisme og en bekvem hverdag til at gå op.

Men vi må takke Mette Mæt og Kirsten Hammann, fordi de dog ”gør noget”!

Kirsten Hammans roman ”En dråbe i havet” udkom i 2008 på forlaget Gyldendal.

——————-

Du kan altid henvende dig til U-landsnyts kulturredaktion med nyheder, tips m.v.

Daniel Henschen har tlf. 29 24 45 52 og e-mail: [email protected]

Maria Bierbaum Oehlenschläger har tlf. 26 22 76 02 og e-mail: [email protected]

VIL DU ANMELDES?

Bøger til anmeldelse sendes til:

Daniel Henschen
Haveforeningen Engly 15
2300 København S

eller

Maria Bierbaum Oehlenschläger
Sankt Nikolaj Vej 13, første sal t.v.
1953 Frederiksberg C