Søndag får tung FN-dreng ny chef – hidtil kun sket 2 gange på 35 år

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Søndag vælger en af de tungeste drenge i FNs omfangsrige familie, verdensorganisationens Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), ny generaldirektør.

En brasilianer ser ud til at være favorit – hvilket vil være en stor sejr for Latinamerika.

Valget kan dog bringe overraskelser mellem de i alt 6 kandidater – 4 fra u-landene og 2 fra kredsen af EU-lande.

Den brasilianske kandidat er José Graziano da Silva, som har været minister med ansvar for Brasiliens ”Zero Hunger” program, præsident-rådgiver og nu er assisterende generaldirektør og regional repræsentant for FAO i Sydamerika.

De øvrige kandidater er:

INDONESIEN: Indroyono Soesilo – tidligere generaldirektør for Indonesiens Agency for Marine and Fisheries Research og p.t. Deputy Senior Minister for det indonesiske vel-færdsministerium.

IRAK: Abdul Latif Jamal Rashid – tidl. international konsulent og siden 2003 Minister of Water Resources i Irak.

IRAN: Seyed Mohammad Saeid Noori Naeini – tidligere præsident for Verdensfødevareprogrammet (WFPs) bestyrelse, fra 2005 til 2009 formand for FAO’s Styrelsesråd og p.t. professor ved Shahid Behesthi Universitetet i Teheran og international konsulent.

SPANIEN: Miguel Angel Moratinos Cuyaubé – tidligere EU’s særlige udsending for fredsprocessen i Mellemøsten og fra 2004 til 2010 udenrigs- og udviklingsminister i Spanien.

ØSTRIG: Franz Fischler – tidligere østrigsk landbrugsminister og EU-kommissær.

Det bemærkes, at amerikanerne ikke stiller med nogen kandidat, da de traditionelt sidder på lederposten for Verdensfødevareprogrammet WFP. Den tredje FN-organisation, der bor i Rom, Den Internationale Fond for Landbrugsudvikling (IFAD), har en afrikaner i spidsen.

Nyvalg til posten som FAO’s generaldirektør finder sted, fordi embeds-perioden for den nuværende på posten, senegaleseren Jacques Diouf, udløber ved udgangen af 2011. Han har så siddet i samfulde 18 år.

SVÆRT AT ENES OM NYE VALGREGLER

Siden 1976 – altså i 35 år – har FN-kolossen i den italienske hovedstad kun fået ny chef 2 gange. Og det har kostet lange og træge forhandlinger at indføre nye valgregler, der begrænser embedsperioden. Et forløb, hvor Danmark har været meget aktiv.

Valget finder sted ved hemmelig afstemning søndag på FAOs konference i Rom fra lørdag (25.06) til d. 2. juli. Valget sker for perioden 1. januar 2012 – 1. juli 2015. Der er nu kun mulighed for genvalg én gang – nemlig for 4 år mere.

Hvert af FAO’s 191 medlemslande har én stemme. Der stemmes i fortløbende runder, hvor hver runde eliminerer kandidaten med færrest stemmer.

Siden oprettelsen af FAO i 1945 har der været 7 generaldirektører:

Sir John Boyd Orr, United Kingdom, 1945 -1948
Norris E. Dodd, USA, 1948 -1954
Philip Vincent Cardon, USA, 1954 -1956
Binay Ranjan Sen, Indien, 1956 -1967
Addeke Hendrik Boerma, Holland, 1968 -1975
Edouard Saouma, Libanon, 1976 -1993
Jacques Diouf, Senegal, 1994 – 2011

Se også telegram med yderligere baggrund på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/02-02-11/br-vallaslag-om-chefposten-fao-brasilien-og-indone