Søren Pind øger nødhjælpen til Pakistan – og søsætter større bistands-program til atommagten: Jesper Søe: Ikke et land, vi bør prioritere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Søren Pind (V) har besluttet at bevilge yderligere 50 millioner kr. i akut nødhjælp til Pakistan – og gør i samme moment reelt landet til en middelsvær modtager af egentlig langsigtet dansk udviklingsbistand, som mangedobles.

Folketingets finansudvalg tiltrådte nemlig torsdag en anmodning fra Pind om 130 mio. kr. til et 3-årigt dansk bistandsprogram for fremme af demokrati og hurtig genopbygning i Pakistan.

Dette program har været forberedt over længere tid, hedder det i en pressemelding fra udenrigsministeriet.

Den største del af programmet på 90 mio. kr. sigter målrettet på genopbygning af skoler og anden infrastruktur samt forbedring af befolkningens levevilkår.

Der er dels tale om bidrag på 50 mio. kr. til UNICEFs arbejde med at sikre uddannelse for børn, dels 40 mio. kr. til Verdensbankens fond for stabilitet og genopbygning i grænse-områderne til Afghanistan.

Endelig planlægges det, at op mod 40 mio. kr. gives som støtte til menneskerettigheder, frie medier og demokrati.

I alt har den danske regering således i år givet Pakistan tilsagn om samlet støtte på 193,5 mio. kr. heraf 63,5 mio. kr. i humanitær støtte og 130 mio. kr. i udviklingsbistand.

Det gør med eet slag det sydasiatiske land til en middelsvær modtager af dansk udviklingsbistand – for første gang nogensinde.

Denne bistandspolitiske omlægning er godt i tråd med Venstres politik. Også Søren Pinds forgænger, Ulla Tørnæs, tog penge fra andre landes bistandsprogrammer – i hendes tilfælde det ludfattige Niger og Nicaragua – og overførte dem til atommagten Pakistan – se mere på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/24-11-09/toernaes-tager-millioner-fra-ludfattigt-afrikansk

Danmark har aldrig før haft Pakistan som nogen prioritet i bistanden, da landet ikke falder ind under de grundlæggende landevalgskriterier, som går ud på at ophjælpe verdens fattigste lande.

Heller ikke VK-regeringen har Asien som prioritet, men siger, at den i større grad vil koncentrere bistanden om Afrika syd for Sahara.

NØDHJÆLPEN TIL PAKISTAN

Danmark var blandt de første og største donorer, da oversvømmelserne ramte Pakistan.

Søren Pind bevilgede lidt over 13 millioner kr. til danske nødhjælps-organisationer, som er godt i gang med at hjælpe landets mest sårbare befolkningsgrupper.

FN og Pakistan har nu udsendt en nødhjælpsappel på ca. 2,6 milliarder kroner over de næste 3 måneder. Udover nødhjælpen er det vigtigt med hurtig genopbygningsbistand som overgang til det mere langsigtede udviklingsarbejde, Pakistan står overfor – og som det internationale samfund, herunder Danmark bakker op om, hedder det.

I den forbindelse siger udviklingsministeren:
”De humanitære behov i Pakistan er massive og der mangler penge til at hjælpe katastrofens ofre. De yderligere 50 millioner i akut nødhjælp skal bl.a. gå til at skaffe drikkevand og telte til de nødstedte. Det er afgørende, at det internationale samfund yder et markant og hurtigt humanitært bidrag til Pakistan, og at vi allerede nu tænker ud over den akutte nødhjælpsindsats.

– Det er vigtigt at komme hurtigt i gang med en genopbygning af landet, der er så hårdt ramt af både konflikten med Taliban og naturkatastrofer. Jeg er derfor glad for, at Finansudvalget netop i dag har tiltrådt regeringens forslag om et nyt markant bidrag på i alt 130 mio. kr. i udviklingsbistand, som skal bidrage til genopbygningen og styrke det skrøbelige pakistanske demokrati.

Den nye danske nødhjælpsbevilling fordeler sig således:
* 18 mio. kr. til FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR
* 15 mio. kr. til FNs Verdensfødevareprogram, WFP
* 15 mio. kr. til Den Internationale Røde Kors Komité gennem Dansk Røde Kors
* 1 mio. kr. til Dansk Flygtningehjælps sekundering af nødhjælps-eksperter til FN-organisationer
* 1 mio. kr. til FNs Kontor for koordination af humanitær bistand, OCHA med henblik på koordination af den internationale indsats i Pakistan

Yderligere oplysninger hos souschef Trine Rask Thygesen
på tlf. 33 92 14 17 og e-mail [email protected] og
kontorchef Martin Bille Hermann på
tlf. 33 92 09 57 og e-mail [email protected]

——————
KOMMENTAR

Af Jesper Søe
journalist med u-landsforhold som speciale

Så fik Pind og Tørnæs – og dermed Venstre – det, som de ville: Den asiatiske atommagt, Pakistan, er reelt blevet ny storaftager af dansk udviklingsbistand.

Og læg lige mærke til forskellen – vi taler ikke om nødhjælp til ofrene for oversvømmelserne, men et egentligt 3-årigt dansk bistandsprogram.

Det er penge, som ikke kan undgå at skulle komme et sted fra: I realite-ternes verden tages de fra Afrika, det kontinent, regeringen ellers har sagt, den først og fremmest vil ophjælpe.

Er det fair og rigtigt? Næppe. Men Pind og Tørnæs er ligeglade. De har for længst indlemmet dansk bistand som en del af vor sikkerhedspolitik, så nu skal bistanden være med til at bekæmpe talibanere, hvor end de findes. Bruges som led i en slags vestlig ambulance-tjeneste mod muslimske ekstremister.

Pakistan overøses i forvejen med bistand, ikke mindst fra supermagten USA – igen af overordnede strategiske hensyn. Hvor er de selvstændige danske principper for at yde bistand blevet af?

Dem, som aldrig – gennem 40 år – har peget på et land som Pakistan til vor foretrukne samarbejdskreds indenfor u-landshjælpen.

Pakistan har reelt penge nok, også inden for sine egne grænser. Landet flyder med millionærer og sågar milliardærer, der stort set ikke betaler skat, samtidig med at det store flertal lever i eller på randen af fattigdom.

Det er ikke et land, vi bør prioritere. Slet og ret.

Og så er der lige dét med atombomberne. Tidl. udenrigsminister Per Stig Møller (K) knæsatte om nogen det princip, at Danmark ikke bør yde udviklingsbistand til atommagter i Den 3. Verden. Det var en af hovedbegrundelserne for, at Danmark og Danida droslede ned i Indien.

Også det princip er nu skrottet.

Kommentarern er stillet til rådighed for u-landsnyt af forfatteren