Søren Pind til Nepal og Bangladesh

Forfatter billede

Efter at den nye udviklingsminister, Søren Pind (V), har besøgt Zimbabwe i det sydlige Afrika, går turen næste gang til Sydasien, nærmere betegnet Nepal og Bangladesh den 6.-13. april 2010

Fokus for udviklingsministerens besøg er de komplekse udfordringer, som Nepal og Bangladesh – på hver sin måde – står over for, og den danske indsats for at medvirke til at skabe vækst og udvikling, mindre fattigdom, mere frihed, demokrati og respekt for menneskerettigheder, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding onsdag.

Der er afrejse fra København den 6. april, ankomst til Nepal den 7. april, videre til Bangladesh den 10. april om aftenen og hjemkomst til Danmark 14. april.

NEPAL

Et centralt formål for udviklingsmini-sterens besøg vil være at bidrage til et konstruktivt pres på de centrale politiske aktører for at genstarte fredsprocessen, som lider under uenighed om Himalaya-landets fremtidige politiske system og et manglende opgør med fortiden. De store udestående og vanskelige spørgsmål omfatter:

* 10 års borgerkrig for hvad?

10 års borgerkrig og det seneste valg til den forfatningsgivende forsamling i 2008 har afsløret et dybt ønske hos den nepalesiske befolkning om vidtgående sociale forandringer, vækst og udvikling. Men det nye Nepal lader vente på sig.

* En tikkende bombe under freden?

Reintegration af de ca. 20.000 maoistiske oprørssoldater er helt afgø-rende og – hvis det forbliver uløst – en tikkende bombe under freden.

* Uretfærdighed i går, i dag og i morgen?

Fredsaftalen skulle sikre, at skyldige i drab og overgreb på den nepalesiske civilbefolkning blev holdt ansvarlige, men indtil nu er ikke en eneste stillet for en domstol. Nepaleserne har ret til retfærdighed, men det er en stor udfordring i et land præget af årtiers straffefrihedskultur.

BANGLADESH

Danmark har ydet udviklingsbistand til Bangladesh stort set siden uafhængigheden i 1971. I kraft af vort langvarige engagement har vi en særlig position.

Det benyttes til at presse på for politiske reformer og forbedring af menneskerettigheder, der vil være et centralt tema for udviklings-ministerens besøg, som også sætter fokus på specifikke udfordringer og særlige muligheder:

* Oprindelige folk i et hav af mennesker:

Menneskerettigheder er en særlig prioritet for den danske indsats. Særligt udsat er de oprindelige folk i bjergområderne langs grænsen til Burma, der er under pres fra den øvrige befolkning i Bangladesh, som er et af verdens tættest befolkede lande. Urfolkenes rettigheder har som dansk mærkesag gennem mange år modtaget støtte, og udviklingsmini-sterens besøg kan anvendes til at presse på for gennemførelsen af de oprindelige folks fredsaftale med regeringen.

* Et væksteventyr på trods?

Trods global finanskrise fastholder Bangladesh årlige vækstrater på 6 pct. og gunstige forhold for udenlandske investeringer. 70 danske virksomheder har via det danske erhvervsstøtteprogram – B2B – etableret produktion i Bangladesh og 1/3 inden for IT. Herudover er der gode muligheder inden for skibsbygning, fiskeri og energi.

* Det nye Vietnam for dansk erhvervsliv?

Udviklingsministeren vil under besøget stå i spidsen for en erhvervs-delegation, der i samarbejde med Dansk Industri er arrangeret for at sætte fokus på mulighederne i Bangladesh inden for energi og ”ren teknologi”.