SOS Børnebyerne: Alt hjælpearbejde i Somalia under pres

Forfatter billede

Kidnapningen af 2 internationale hjælpearbejdere, en dansker og en amerikaner, fra den danske humanitære organisation, Dansk Flygtningehjælp, sætter igen fokus på den kritiske sikkerhedssituation i Somalia.

Og det ryster andre organisationer, der arbejder i landet, skriver SOS Børnebyerne i en pressemeddelelse onsdag.

– Et sådant angreb mod enhver form for humanitært arbejde er fuldstændig uacceptabelt, og kan ikke fordømmes kraftigt nok, siger Kasper Kanstrup, programchef hos organisationen. Han er netop selv kommet hjem fra projektbesøg i Somaliland.

Selv om situationen er ekstremt alvorlig, får kidnapningen dog ikke umiddelbart konsekvenser for SOS Børnebyernes arbejde i Somalia.

Kampe i hovedstaden

SOS Børnebyerne arbejder ikke omkring Galkayo i Puntland, hvor kidnapningerne fandt sted, men har især koncentreret indsatsen i og omkring hovedstaden Mogadishu, hvor sikkerhedsbilledet er anderledes om end ikke mindre alvorligt.

Her foregår i øjeblikket voldsomme kampe mellem regeringstropper og Al-Shabaab militsen, der bl.a. har tvunget SOS Børnebyerne til for første gang i 25 år at lukke organisationens hospital i byen, ligesom selve børnebyen også er evakueret. Tidligere på måneden blev en SOS-medarbejder fanget i krydsild og dræbt.

– Både børnebyen og hospitalet, der hver dag som det eneste i byen tilbyder gratis behandling til hundredvis af fattige kvinder og børn, ligger i øjeblikket midt i en kampzone, der har gjort det nødvendigt at indstille vores arbejde af hensyn til vores medarbejderes sikkerhed, og vi arbejder i øjeblikket på en dialog med de kæmpende parter om at genoptage vores nødvendige arbejde, siger Kasper Kanstrup og uddyber:

– I mellemtiden – og på grund af det enorme behov, der findes i Somalia – driver vi en lægeklinik i en af Mogadishus flygtningelejre, som stadig fungerer. Inde i landet ved byen Baidoa har Al-Shabaab sendt flygtningene hjem til deres sultramte landsbyer, og det har senest også vanskeliggjort vores arbejde der. Men vi fortsætter indsatsen.

Ingen internationalt udsendte

SOS Børnebyerne arbejder ikke med internationalt udsendte medarbejdere, og har derfor heller ingen danskere stationeret i Somalia. Børnebyen i Mogadishu, SOS-klinikkerne, hospitalet og SOS-skolen drives af lokale kræfter med et lokalt netværk.

En af SOS Børnebyerne metoder til at manøvrere i det konfliktfyldte land er at sikre rekruttering efter kvalifikationer, med skelen til, at alle Somalias fire store klaner skal være repræsenteret blandt medarbejderne

– Vi har haft projekter i Somalia i årtier og har et godt renommé i landet takket være bl.a. vores lokale medarbejdere, og det har gjort det muligt for os at arbejde under næsten umulige sikkerhedsforhold gennem mere end 20 års uro og borgerkrig. Jeg håber ikke, at den seneste tids udvikling får konsekvenser for den historik, siger Kasper Kanstrup.

Yderligere oplysninger hos:
Kommunikationschef Line Grove Hermansen, tlf. 20 14 44 30