Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ønsker tuneserne tillykke med et vellykket valg og kalder det en ny ære i de arabiske lande.
Søndag gik tuneserne til valgurnerne for at vælge en grundlovgivende forsamling i det første demokratiske valg i den arabiske verden siden det arabiske forårs start.
– Med det vellykkede valg i Tunesien er Ben Ali, Mubarak, og Gaddafis tid endegyldigt forbi. En ny æra, hvor befolkningerne i arabiske lande vælger deres egne ledere, er begyndt, siger Søvndal og fortsætter:
– For tuneserne har det været et stort og vigtigt skridt at kunne gå til stemmeurnerne og for første gang være med til at vælge vejen frem for deres eget land.
– Danmark har aktivt bidraget med valgobservatører, som sammen med et stort antal internationale og nationale observatører var med til at sikre, at valghandlingen gik ordentligt for sig. En gennemskuelig valgproces ved dette første valg er et helt essentielt grundlag for en anerkendelse af valgresultatet.
– Valget sender et positivt signal til befolkningerne i hele den arabiske verden om, at de kan være med til at præge udviklingen i deres eget land. Det bliver spændende at følge den politiske proces i de kommende dage, og jeg sender mine varmeste tanker til befolkningen i dette nye spirende demokrati.
– De har væsentlige politiske, økonomiske og sociale udfordringer forude, men et meget vigtigt skridt er taget, slutter udenrigsministeren.
Valghandlingen, resultaterne og den efterfølgende politiske proces bliver fulgt tæt både fra internationalt hold og i regionen, da det er et pejlemærke for potentialet for en demokratisk udvikling.
Det er foreløbigt opgjort, at omkring 90 procent af de 4,1 mio. registrerede vælgere deltog, og at også en del af de ikke-registrerede 3,1 mio. vælgere valgte at gøre brug af muligheden for at stemme uden forudgående registrering på vælgerlisterne.
De endelige oplysninger om valgdeltagelsen vil foreligge i løbet af denne uge.
De endelige valgresultater bliver offentliggjort tirsdag eller onsdag, men de foreløbige optælling indikerer, at det moderate islamistiske parti, Ennahda, bliver største parti.
Den nye grundlovgivende forsamling har til opgave at udarbejde en ny forfatning for Tunesien og den valglov, der skal ligge til grund for et fremtidigt parlaments- og præsidentvalg. Desuden forventes forsamlingen at udpege en ny overgangsregering.
Valget, der omfatter flere end 110 nye politiske partier og 10.000 kandidater, kan dog ikke forventes at blive afslutningen men snarere begyndelse på en konsolidering af det politiske liv i Tunesien, hedder det.
Kilde: www.um.dk