Søvndal og Friis Bach til Somalia-konference i London

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) deltager i den kommende uge i en international konference om Somalia i London, hvor bl.a. sikkerhed, pirateri og humanitære spørgsmål debatteres.

Storbritanniens premierminister David Cameron er vært på træffet torsdag d. 23 februar. Her er Villy Søvndal inviteret for at bidrage til debatten om, hvordan der kan skabes fremdrift i den politiske proces i Somalia. Sikkerhed og pirateri er blandt de emner, der drøftes på konferencen. Udviklingsministeren deltager i debatten om humanitære spørgsmål.

Villy Søvndal:

– Pirateri og lovløshed har længe plaget Afrikas Horn og Somalia, men der sker også fremskridt. Formålet med Londonkonferencen er at stabilisere Somalia og forpligte de somaliske politiske aktører. Netop nu ser vi nye muligheder for fremskridt på det sikkerhedsmæssige og politiske område, på trods af et meget vanskeligt udgangspunkt.

Han fortsætter:

– At dæmme op for pirateri og lovløshed og sikre social og politisk stabilitet er en kæmpe udfordring, og det kræver ordentlige alternativer på landjorden. Den opgave har vi en fælles interesse i at få løftet. Det internationale samfund har en stor opgave i at hjælpe Somalia.

Situationen på Afrikas Horn er kompliceret. To årtier med konflikt og en svag centralregering i Somalia har været ødelæggende for de traditionelle erhverv, og det har ført til pirateri og en hungersnød, der blot er blevet værre af den aktuelle tørke. En stor andel af somalierne er flygtet til nabolandene Kenya og Etiopien.

Udviklingsminister Christian Friis Bach:

– Den humanitære situation i Somalia er fortsat kritisk og yderst skrøbelig. Det er afgørende, at vi fra international side koordinerer den humanitære indsats. De spæde fremskridt for sikkerhed og den politiske løsning skal følges op af synlige fremskridt for befolkningen, ikke mindst når det gælder fødevaresikkerhed og udvikling.

Det internationale samfund håber på, at de seneste politiske og sikkerhedsmæssige fremskridt vil kunne føre til øget stabilitet i landet.

Den danske bistand til Somalia løftes til ca. 200 millioner kr. årligt i de næste tre år. Det er en fordobling i forhold til den hidtidige bistand.

Yderligere oplysninger hos:
Claus Perregaard, Udenrigsministeriet, tlf: 41 73 38 96
Elsebeth Søndergaard Krone, Udenrigsministeriet,
tlf: 50 87 66 06