Søvndal: Somalia kan se fremad med ny præsident

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Somalias nye parlament har valgt Hassan Sheikh Mohamud til præsident. Efter tyve år med kaos, borgerkrig og overgangsregeringer har landet fået en ny forfatning og lederskab valgt af et nyt parlament. Det er historisk. Somalia kan nu se fremad, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) udtaler i forbindelse med valget af præsident:

”Præsidentvalget er et vigtigt skridt fremad for Somalia. En fredelig løsning på konflikten kræver en politisk løsning. Jeg opfordrer derfor den nye regering og det nye parlament til at udnytte det aktuelle momentum. Der er brug for, at der udvises lederskab og ansvar og at der rækkes ud til dem, der ønsker en politisk løsning”.

“Det er en forudsætning for at sikre en stabil og fredelig udvikling for Somalias hårdtprøvede befolkning. Vi er på vej ind i en ny og vigtig fase, som rummer nye muligheder, men også risici. Det kræver fortsat international støtte og sammenhold. Danmark er klar til at tage sin del af ansvaret.”

De politiske fremskridt finder sted på et tidspunkt, da der også er fremgang i det militære spor. Al Shabaab trænges tilbage af Den Afrikanske Unions militære mission, AMISOM, der bl.a. modtager støtte fra Danmark.

Danmark har et bredt og betydeligt engagement i Somalia. Engagementet omfatter hele paletten fra aktivt diplomati over bistand til sikkerhedspolitiske indsatser, der sigter mod at bekæmpe pirateri.

Danmark har fordoblet bistanden til Somalia fra 100 mio. kr. til 200 mio. kr. årligt i perioden 2012-14.

Om den danske indsats udtaler udviklingsminister Christian Friis Bach (R):

“Somalia er et af verdens mest skrøbelige og fattige lande. Knap to ud af ti børn dør, før de er fem år, og meget få børn kommer i skole. Millioner af somaliske flygtninge befinder sig i nabolandene Kenya, Etiopien og Yemen. Udvikling og sikkerhed hænger uløseligt sammen. Fra dansk side skal vi gøre vores til at afhjælpe fattigdommen og forhindre en spredning af problemerne”.

“Jeg har kort inden præsidentvalget i Somalia holdt møder med både den afgående premierminister Abdiweli og afgående præsident Sharif. Ud over at bekræfte Danmarks støtte til Somalias økonomiske og politiske fremskridt, understregede jeg behovet for at videreføre den aktuelt positive udvikling henimod øget demokrati og respekt for menneskerettighederne.”