Søvndal: Vi hjælper med et transportfly i konflikten i Mali

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Den mest rene konflikt meget længe”, kalder udenrigsminister Villy Søvndal (SF) urolighederne i det vestafrikanske Sahel-land, hvor islamister har overtaget kontrollen med den nordlige del.

Sammen med forsvarsminister Nick Hækkerup (S) mødtes han mandag med Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, skriver DR online.

“Vi er blevet enige om, at vi gerne vil imødekomme den franske anmodning om at sende et transportfly til at bistå i den aktion, der er i gang i det nordlige Mali for at genvinde kontrollen i et område, hvor terrorbevægelser, narkosmuglere og gangstere har taget magten”, siger Søvndal.

Danmark bidrager ikke med soldater på jorden, understreger han. Det danske Hercules-fly skal transportere tropper og materiel fra Frankrig til Mali eller nabolandet Tchad.

Og vi skal bidrage, mener Nick Hækkerup:

“FN kalder, og siger: ‘Her er der en situation, hvor mennesker lider, hvor terrorismen stikker frem igen’. Dér bør Danmark stille op”.

“Vi har som lille land en klar interesse i at hjælpe FN med at holde lov og orden i det internationale samfund, så det ikke er den brutale eller den stærkes ret, der gælder”, siger han og lægger til:

“Vi har også en klar interesse i, at det internationale samfund hjælper regeringen i Mali med at sætte en stopper for de oprørsgrupper, der i disse dage forsøger at overtage landet, og som er støttet af islamistiske terrornetværk”.

40 mand med

“Vi sender et transportfly og ca. 40 mand med. Ud over besætningen er det mekanikere og folk, der skal tage sig af logistik. Det er bestemt ikke en ufarlig mission, de skal på, men flyet skal ikke løse angrebsopgaver og bombe. Besætningen har håndvåben, og flyet er udstyret med såkaldte flairs, der kan forhindre, at det bliver ramt af varmesøgende missiler”, anfører forsvarsministeren.

Før mødet udtrykte Enhedslisten skepsis over for ‘et nyt militært eventyr’:

“Man skal passe på, man ikke smider benzin på et bål, man vil slukke med vand”, sagde partiets udenrigsordfører, Christian Juhl, til TV2 News.

Villy Søvndal forstår ikke skepsissen:

“FN vedtog allerede i december en resolution, 2085, hvor man opfordrer lande til at gå ind og bistå. Den Afrikanske Union har bedt om, at man bistår, den maliske regering har bedt om, at man bistår. Så det er den mest rene konflikt, jeg kan huske meget længe”, sagde han efter mødet i Udenrigspolitisk Nævn.

”Situationen i Mali har igennem længere tid været stærkt foruroligende. Islamistiske terrorbevægelser med base i det nordlige Mali udgør i stigende grad en reel sikkerhedstrussel – ikke bare regionalt, men også for Europa, og dermed Danmark”, vurderer han i en opfølgende presseudtalelse fra udenrigsministeriet.

“Mali må ikke udvikle sig til et nyt fristed for den globale terrorisme. På grundlag af et FN-mandat og på direkte opfordring fra Malis præsident, har den seneste offensiv fra oprørsgrupper nu fået Frankrig til at handle”, slutter udenrigsministeren.

Fik våben fra Gaddafi

Monique Alexis, der er udstationeret i det vestafrikanske land for Institut for Menneskerettigheder, siger mandag til Politiken online, at “den måde oprørerne jager Malis hær væk og slås på viser, at en del af dem er veltrænede soldater, der ved, hvordan man kæmper i ørkenen med avanceret krigsmateriel”.

Monique Alexis peger på, at det er en broget skare af radikale islamister, der ønsker at indføre sharia-lovgivning i regionen, narkohandlere, der vil sikre ruter og frede området, samt selvstændighedsforkæmpere, der lige nu slås mod styret i landet.

Ifølge Mali-eksperten er grupperne, der bl.a. består af vestafrikanske jihadister og grupperinger med forbindelse til al-Qaedas nordafrikanske gren, bevæbnet med våben, der stammer fra den forhenværende leder af Libyen, Muammar Gaddafis fald.

Malis hær har ikke nok at stå imod med, forklarer hun. Det gamle styre i Mali lod oprørsgrupperne overtage magten i den nordlige del af landet, sandsynligvis fordi en del af de ledende politikere og officerer var involveret i narkohandel og korruption.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-01-13/danmark-bakker-op-om-frankrigs-mali-indgriben-og-o