Sri Mata Amritanandamayi Devi, Amma (‘moder).
Spirituel og humanitær leder.
Født 27. september 1953 i Indien.
Har ifølge Embracing the World krammet omkring 38 millioner mennesker.
Står i spidsen for en række organisationer verden over bl.a. Embracing the World, Amrita University, Amrita Institute of Medical Sciences (AIMS Hospital). I Danmark er der også underafdelinger af Embracing the World og Amma-Danmark.
Besøger Danmark for første gang d. 23.-24. oktober i Brøndby Hallen.
Ved indgangen til Brøndby Hallen glimter en lystavle med sætningen ”Mød Amma 23.-24. oktober – Amma omfavner Danmark.”
Mata Amritanandamayi, bedre kendt som Amma (’moder’), er en hinduistisk, spirituel leder, der af sine følgere bliver betragtet som en mahatma (stor sjæl). Tirsdag og onsdag besøgte hun for første gang Danmark. Siden 1987 har hun rejst hun rundt i verden med sit budskab, der på trods af dets hinduistiske islæt omfavner alle religioner.
”Min religion er kærlighed,” siger hun selv.
Nøgleordene i Ammas filosofi lyder: kærlighed, selvopofrelse, barmhjertighed og selvfølgelig: moderlighed personificeret af Amma selv.
I kø til et kram
I Brøndby Hallens entré står en kvinde og mand midt i et langt, dybtfølt kram henover en bod, der sælger Amma-merchandise i form af billeder, samtalebøger og cd’er med bhajans (meditative, hengivne sange).
Netop krammet, darshan, er en central del af Ammas tours. Ifølge Embracing the World har Amma krammet omkring 38 millioner mennesker gennem sit liv. Rygter siger desuden, at hun på sine tours har uddelt kram i over 20 timer i træk.
I bogen ’Fra Ammas hjerte’ forklarer hun, hvad omfavnelsen betyder for hende:
”Når Amma omfavner mennesker, er det ikke bare en fysisk omfavnelse, som sker. Den kærlighed, som Amma føler for hele skabelsen, flyder mod ethvert menneske, som kommer til hende. Denne rene kærlighedsvibration renser mennesker, og det hjælper dem i deres indre opvågnen og spirituelle vækst.”
Flere mennesker opsøger Amma, fordi de tror på, at krammet er lindrende. At det kan kurere sygdomme og andre dårligdomme.
Flere tidligere følgere af Amma har kritiseret krammet for at være en illusion og har forladt troen og Ammas spirituelle landsby, en ashram, i Indien. Det springende punkt synes at være, om man tror på darshanen og Amma som en helgen-figur.
Det er gratis at modtage Ammas omfavnelse her i Brøndby Hallen, men man skal stå i kø for at få et nummer, en såkaldt token, og der er lang kø. Arrangementet kan sagtens fortsætte til efter midnat, oplyser Amma-Danmark.
”Alle handlinger skal glæde og komme andre til gode”
Når man træder ind i det, der normalt er Brøndby Hallens store idrætshal, er et væld af boder linet op. Der er boder, der sælger indisk tøj, man kan købe forskellige grønne cremer, og flere boder sælger billeder af Amma og cd’er med bhajans på. Man kan desuden få massage, deltage i yoga- og meditationskurser og modtage konsultationer i astrologi og naturmedicin.
I midten af salen er der opsat et stort, sort tæppe, der opdeler hallen i to. Bag tæppet kan man købe indiske vegetarretter. TV 2 estimerer, at der var knap 2.500 mennesker i Brøndby Hallen tirsdag eftermiddag. Her til aften er salen stadig fyldt.
På en storskærm bliver der vist klip af Amma, der krammer utallige mennesker på sine tours. Ofte må den krammede lade en tåre trille ned ad kinden. Mange af dem, hun krammer i videoerne, er desuden nuttede børn, der tiltrækker masser af opmærksomhed fra de røde tilskuertribuner.
På scenen er der bygget en lille firkantet platform, som Amma kan sidde på, og bag scenen hænger et stort blåt bagtæppe med teksten: ”MÅ JERES HJERTER BLOMSTRE”.
En monoton stemme fortæller over højttaleren om Amma. Og der er meget at fortælle.
Amma står bag et væld af organisationer verdenen over. Den største af dem er den humanitære ngo Embracing the World, der har rådgivende status i FN. Med udgangspunkt i Ammas filosofi yder organisationen krisehjælp verden over, mest udbredt i Indien. Ngo’en er til stede ved naturkatastrofer, bekæmper hungersnød og bygger huse i fattige områder.
I Indien står Amma desuden bag flere sygehuse og sågar et universitet, Amrita University. I USA og Canada står hun bag vegetariske mother kitchens, der uddeler mad til hjemløse. De kan desuden også findes i lande som Australien, Frankrig, Spanien, Mexico m.fl. Alt sammen er finansieret gennem troen på Amma som guru og hendes kram og af de mange frivillige, der hjælper til.
En kritik af Ammas organisationer har været, at der er lav gennemsigtighed med økonomien, og især Amma-organisationernes skatteforhold er uigennemskuelige.
I en tale ved Verdensreligionernes Parlament i 2004 forklarede Amma ideen bag sin nødhjælp:
”Mennesket er ramt af to typer fattigdom: den fattigdom, der er forårsaget af mangel på mad, tøj og bolig, og den fattigdom, der er forårsaget af mangel på kærlighed og medfølelse. Af disse to skal vi begynde med at afhjælpe den sidste – for hvis vi har kærlighed og medfølelse i vil vi helhjertet hjælpe dem, der lider under savnet af mad, tøj og bolig.”
”Som gnisten fra en stjernekaster”
Før vi når til aftenens hovedpunkt i Brøndby Hallen, krammet, holder Amma en tale.
Mennesket i den moderne verden har ”masker på” og er for optagede af penge; vi risikerer derfor, at vores kærlighed bliver falsk, siger Amma fra den firkantede platform. Begrænsningens kunst er essentiel for mennesket, kun at nøjes med det nødvendige. Men i øjeblikket er der for meget vrede, lyst og grådighed i verden. Mennesket tager mere, end det giver til verdenen.
”Alle handlinger skal glæde og komme andre til gode,” siger hun.
Når man søger efter Amma på Google, dukker et væld af myter op, om hvilke ekstraordinære egenskaber Amma udviklede som barn. Flere lyder usandsynlige. Da hun blev født, græd hun ikke, men smilede i stedet for, lyder en. Hun blev desuden født med mørkeblå hud, og allerede da hun var fem år gammel, begyndte hun at synge og skrive bhajans, står der også flere steder.
En grundlæggende fortælling er de fleste dog enige om: Amma blev født i en fattig familie af en lav kaste, men på trods af familiens situation viste Amma allerede som barn en enorm empati med andre mennesker i nød. Hun opdagede, at der var ulighed i verden og delte ud af sit eget til sine naboer og viste omsorg (krammede) for dem, der var ramt af fattigdom eller andre uretfærdigheder.
Embracing the World har lavet en tegnefilm, der illustrerer Ammas barndom.
I Brøndby Hallen er ’De Hvide Blomsters Fredsmeditation’ begyndt. Hallen mediterer for fred og harmoni i verden, og på storskærmen falder der nu ’fredsblomster’ ned over Amma. Højttalerstemmen siger, at hallen skal forestille sig verden fredfuld for en stund.
På platformen sidder der ved siden af Amma en lille lyshåret dreng, fuldstændig stille og tålmodig i skrædderstilling med hænderne foldet.
Stemmen siger, at vi skal forestille os selv som treårige. Forestille os barnets uskyld og kærlighed. Imens publikum forestiller sig det, reciterer det i fællesskab mantraet for fred. På Ammas signal siger hallen enstemmigt: ”Må alle skabninger i alle verdener være fredfyldte og lykkelige.”
Alle celler i vores krop renses af gyldent lys, ”som gnisten fra en stjernekaster,” forklarer kvindestemmen.
Som resultat af ”adskillige henvendelser fra Ammas børn” er De Hvide Blomsters Fredsmeditation nu til salg som cd, får vi at vide, da meditationen er ovre.
Vi er nu nået til omfavnelsen. Salen stiller sig i kø med deres tokens i darshan lines. En efter en krammer de Amma. Imens sidder en lang række af folk på stole og venter tålmodigt på, at det bliver deres tur.
”Vi er her, lige til det slutter – om det så bliver klokken 4 i morgen tidlig,” siger en frivillig i garderoben.