Det fremgår af BØRNEfondens netop offentliggjorte regnskab for 2015.
”Vi havde ved årets udgang 59.445 sponsorater, godt 1.000 færre end året før. I en årrække er antallet af sponsorater faldet med 3-4.000 pr. år, men nu ser vi en vækst i antallet af nye sponsorer, der gerne vil støtte os, samtidig med at frafaldet bliver mindre. Det er vi taknemmelige for i en tid, da konkurrencen om sponsorernes gunst er stigende, og engagerede mennesker kan vælge mellem mange gode formål”, siger fondsdirektør Bolette Christensen fortrøstningsfuldt i en pressemeddelelse.
Sponsorater og gaver er alfa og omega for fonden, som henter ca. tre-fjerde-dele af sine indtægter her. Ikke desto mindre er indtægterne på dette område faldet støt siden 2009, så man i dag har 15.000 færre sponsorer end for seks år siden.
Samme tendens gjorde sig gældende i forrige årsregnskab for 2014 –
se mere her
Den 44-år gamle fond søger derfor nye finansieringskilder for at holde skindet på næsen. Og det er gået så pænt i 2015, at de samlede indtægter nåede op på 210 mio. kr., når alt er regnet med.
BØRNEfondens omsætning steg nemlig med 4,4 pct. til 210,4 mio. kr. Således voksede de supplerende indtægter – bl.a. fra private virksomheder og fonde samt lokale og institutionelle donorer – med over 40 pct. til 41 mio. kr.
“År efter år øger vi samarbejdet med private virksomheder og fonde, og dermed vokser en stadig vigtigere finansieringskilde til nye projekter i Afrika. Treenigheden af NGOer, stater og virksomheder må løfte sammen, hvis FNs ambitiøse verdensmål skal nås,” anfører bestyrelsesformanden erhvervskvinden Stine Bosse.
Bolette Christensen supplerer:
“Det tiltaler virksomhederne, at vores udviklingsarbejde er baseret på det lange, seje træk, hvor vi arbejder i lokalområderne i 15-20 år for at skabe langsigtede og bæredygtige fremskridt, som er forankret, når vi forlader et område. Vi glæder os også over en stigende grad af finansiering fra lokale organisationer og virksomheder i vore programlande. Disse indtægter alene steg med 70 pct. sidste år.”.
Noget andre vilkår…
Men under overskriften “Det handler om forretning” beskriver fonden også et samarejde, som foregår på noget andre vilkår end med idealistiske og uegennyttige sponsorer:
BØRNEfonden samarbejdede i 2015 med flere end 60 danske virksomheder og fonde. Det er en blanding af store og små virksomheder, og tilgangen varierer fra det meget strategiske til det mere støtteorienterede.
Men fælles for alle virksomhedssamarbejder er, at samarbejdet skal give værdi både for virksomheden, for BØRNEfonden og for børn og familier i Afrika.
For nogle virksomheder er det overordnede mål at søge vækst i nye markeder. Andre ser samarbejdet som en del af deres CSR-strategi. Nogle bruger samarbejdet i markedsføringen og oplever en positiv effekt i forhold til kunderne.
Andre lægger vægt på at skabe en stolthed internt i virksomheden ved at engagere medarbejderne i et fælles projekt. Under alle omstændigheder handler det om forretning, hedder det åbenhjertigt.
I hvert fald finder bestyrelsen det også i år “utilfredsstillende og problematisk” at sponorerne fortsætter med at sive væk og “vil arbejde målbevidst på at vende udvklingen”.
Ønsker man en ekstra satsning har den velpolstrede fond pengene til det. En større arv på 7,7 mio. kr. medvirkede til at skaffe et overskud på 5,7 mio. kr. i hus, så egenkapitalen nu er på 35,5 millioner.
Men så er det ikke slut. Beholdningen af Børsnoterede værdipapirer lå ved udgangen af i fjor på 67,7 mio.
Korruption – stor og lille
Fonden arbejder især i Vestafrika, verdens fattigste region, hvor korruption er udbredt.
I Kap Verde har BØRNEfondens lokale ledelse i maj 2016 konstateret, at en medarbejder har begået svindel ved hjælp af falske fakturaer. Svindlen beløber sig til ca. 22.000 kr. Medarbejderen er fratrådt og vil blive afkrævet erstatning.
Den selvstændige mikrokredit-institution CESCA, som BØRNEfonden var med til at grundlægge i 1996, og som modtager rådgivning og teknisk bistand fra fondens kontor i Benin, har i 2015 været udsat for flere tilfælde af bedrageri.
Det var medarbejdere på BØRNEfondens Benin-kontor, som fik mistanke og foretog politianmeldelse.
Ledelsen i CESCA gennemførte i december 2015 en ekstern revision for at afdække bedrageriets omfang og sikre en genetablering af driften af de berørte CESCA afdelinger samt forhindre nye bedrageritilfælde. BØRNEfonden har ikke selv lidt tab som følge af bedrageriet.
BØRNEfondens programlande er Benin, Burkina Faso, Kap Verde, Mali og Togo. Med medarbejdere i Afrika og København arbejder BØRNEfonden for at sikre en bæredygtig fremtid for børn og lokalsamfund ved at understøtte børn og unges udvikling, sikre sundhed, uddannelse og stimulere de lokale økonomier.
Man er til stede i lokalområderne i 15-20 år og overdrager løbende alle aktiviteter til lokale borgere og myndigheder.