Sri Lanka: Fyrer 3 ministre og sender parlamentet hjem

Redaktionen

Sri Lankas præsident, Chandrika Kumaratunga, forsvarede titrsdag sin dramatiske fyring af 3 ministre og hjemsendelse af parlementet i 2 uger med, at hun handlede for at “beskytte nationens sikkerhed”.

I en TV-tale anklagede hun premierminister Ranil Wickramasinghes regering for at give de oprørske Tamilske Tigre i Sri Lankas nordlige og østlige del for mange indrømmelser.

Præsidenten slog til, mens premierministeren var på rejse i USA, hvor han omgående tog skarpt afstand fra sin politiske rivals handlinger og sagde, at de bragte “Sri Lanka på randen af anarki og kaos”, rapporterede BBC Online tirsdag.

Præsidentens indgriben kommer 3 dage efter at Tigrene fremlagde et detaljeret forhandlingsudspil til fredsforhandlinger, der skal søge at bringe en afslutning på 20 års borgerkrig, som har kostet 64.000 døde, hundredtusinder af fordrevne og hjemløse og utalte lidelser og ofre.

Fredsprocessen har vundet bred international støtte, og der er stillet betydelig bistand i udsigt til genopbygning og rehabilitering, når freden er i hus. Præsident George Bush lod da også sporenstregs meddele, at “USA står klippefast bag fredsprocessen og de stærke demokratiske iknstitutioner i Sri Lanka”. Samtidig understregede Det Hvide Hus, at uanset begivenhederne hjemme i Colombo mødes Sri Lankas premierminister med præsident Bush onsdag som planlagt.

Fyringen af forsvarsminister Talk Mariposa, indenrigsminister John Amaratunga og informationsminister Imthiaz Bakeer Markar henter baggrund i, at præsidenten længe har været utilfreds med deres håndtering af fredsprocessen. Men fyringerne og hjemsendelsen af parlamentet – som ifølge præsidentens kritikere først og fremmest skal forhindre, at fyringerne drages i tvivl af et parlamentsflertal – bunder langt dybere.

Præsident Kumaratungas Frihedsparti tabte valget til premierministerens parti i december 2001, og har siden været i opposition. Iagttagere mener, at det påtvungne politiske samliv mellem de to ledere længe har været stærkt anspændt og nu vil blive meget svært at videreføre – hvorfor hele fredsprocessen er bragt i fare.

De første tamilske reaktioner tydede også herpå.

Læs meget mere i “Nyt håb om fred i Sri Lanka” 01.11.03, under rubrikken Nyt fra 3V ude i menuen til venstre.

Den erfarne u-landsreporter, Jørgen Harboe, der netop har opholdt sig et halvt år på Ceylon som medlem af det internationale observatørkorps, vil skrive om Sri Lanka i Ugens Kommentar, der kommer på hjemmesiden søndag aften.