Bag en uanselig port i Nørregade i det centrale København finder man International Media Support, grundlagt i 2001 af danske medie- og menneskeretsorganisationer og visionære embedsfolk i udenrigsministeriet. På ét af kontorerne på tredje sal holder direktør Jesper Højberg til. Han har lige opdaget, at han fylder 60.
Jesper Højberg har været med til at udvikle IMS fra begyndelsen; en rejse fra to medarbejdere til højt estimeret international organisation, der opererer over hele verden. Ejerkredsen tæller fortsat Danske Medier, Journalistforbundet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, men IMS er i dag en international aktør, engageret i brændpunkter hvor journalister og medier ofte arbejder under stort pres og usikkerhed.
Jesper Højberg går gerne i maskinrummet sammen med IMS’ lokale partnere, men evner også at sikre en kurs for en fælles strategi og koordinering, når internationale menneskeretsforkæmpere vil sætte journalisters sikkerhed højere på dagsordenen i FN-systemet eller skal samarbejde omkring støtte til Syriens mange eksilmedier.
Han står i bogstavelig forstand også på hovedet for det arbejde. Ti minutter hver morgen.
Den ro og blodtilførsel gør en forskel, når han sammen med et dedikeret team på IMS skal navigere her-og-nu i konfliktområder, men også have øje for det lange seje træk, der er nødvendigt for at skabe journalistisk kvalitetsindhold i samfund, hvor frie medier er under pres. Jesper insisterer på, at vanskeligheder kan og skal overvindes.
Fra Tolne i Vendsyssel til København
Opvokset som præstesøn fra Tolne i Vendsyssel, high school i Tennessee, kandidatgrad i antropologi, diplomuddannelse fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og så en række job i Afrika, hvor han bl.a. var direktør for UNESCO’s filmskole i Zimbabwe.
Videre som rådgiver for udenrigsministeriet, hvor Jesper Højberg bl.a. stod i spidsen for at koordinere danske civilsamfundsorganisationers engagement i genopbygningen af det sønderknuste civilsamfund på Balkan efter borgerkrigen.
Samarbejde og partnerskaber er vigtige ingredienser i den succes, han med IMS har formået at skabe. Han gør ikke noget for egen vindings skyld, men er også krævende og temperamentsfuld og anerkender ikke, hvis et arbejde ikke er tilstrækkeligt målrettet.
Han kan blive temmelig vred, når han opdager, at andre stikker af fra den musketered, han kræver. Men modspil er velkomment, også selv om bølgerne går højt.
IMS har nu fået et pænt milliontilskud til sit arbejde fra udenrigsministeriet – se https://globalnyt.dk/content/ims-faar-72-millioner-til-mediestoette-fra-ny-partnerskabspulje
Jesper Højberg sidder også med i den danske UNESCO-nationalkommission og hos Constructive Institute, men uagtet døgnet tit mangler timer, har Jesper plads til familien.
Han er gift med Mie Roesdahl, som tog Jesper og deres to børn med til Nepal i to år, mens hun var udsendt for Danida. At direktøren nu sad i Katmandu, betød ikke det store i IMS’ internationale struktur, men for familien gjorde det, og det er afgørende for Jesper – for sådan er han.
Mogens Blicher Bjerregård (61) er en dansk journalist og var fra 1999 til 2015 formand for Dansk Journalistforbund. Siden 2013 har han desuden været formand for European Federation of Journalists.
Mie Roesdahl holdt som generalsekretær for Oxfam – IBIS i september i år. Mere på https://globalnyt.dk/content/oxfam-ibis-generalsekretaer-stopper-med-omgaaende-virkning
Se Globalnyts omtale, da Højberg fyldte 50 og hans beskrivelse af instituttet tilblivelse i anledning af Nairobi-prisen i 2008 på
https://globalnyt.dk/content/chef-prisbelonnet-medieinstitut-fylder-50