Kim Hartzner
Kim Hartzner er grundlægger af hjælpeorganisationen Mission Øst, hvor han nu engagerer sig i fundraising. Organisationen arbejder i otte lande ud fra kontorer i København, Berlin og Bruxelles og er medlem af Integral Alliance, der har 22 medlemmer medlemsorganisationer, der tilsammen arbejder i 90 lande.
Han grundlagde Mission Øst sammen med sin far René Hartzner i 1991 – kort efter Berlinmurens fald og Sovjetunionens sammenbrud. I dag er han fuldt engageret i at rejse midler i Danmark og Tyskland til gavn for 250.000 nødlidende, som er direkte afhængige af Mission Østs hjælpearbejde.
Fredag den 13. marts rammer cyklonen Pam Vanuatu-øerne i Stillehavet med en vindhastighed på omkring 300 kilometer i timen.
Lørdag den 14. marts går katastrofens omfang langsomt op for omverdenen. 90 procent af husene er totalt ødelagte og det meste af hovedstaden Port Vila er jævnet med jorden. Først meldes om otte dræbte, senere stiger tallet til 44.
Søndag den 15. marts går Mission Øst i aktion og svarer på et råb om hjælp fra partnerorganisationen TEAR Fund på New Zealand. En indsamling sættes op på hjemmeside og sociale medier, en pressemeddelelse sendes ud, og snart begynder danskernes gavmildhed at flyde til 247.000 katastroferamte på 65 Vanuatu-øer.
Mandag den 16. marts er nyheden om indsamlingen ude i toneangivende danske medier. Samtidig flyver medarbejdere fra TEAR Fund til Vanuatu og finder deres lokale samarbejdspartner Nasi Tuan i fuld gang med nødhjælpsarbejdet på den værst ramte ø, Tanna.
Resten er historie.
Landbrugseksperter
FN, Røde Kors, Red Barnet og andre hjælpeorganisationer træder til med hver deres ekspertise. Mission Østs og TEAR Funds samarbejdspartner Nasi Tuan er eksperter i landbrug og økologiske afgrøder. De kan derfor tage nødhjælpen op på næste niveau og uddele såsæd til en befolkning, hvis afgrøder er totalt ødelagte.
3.800 bønder kan nu bidrage til at den hårdt prøvede befolkning også kan klare sig i de kommende måneders tørtid, før fødevarelagrene slipper op. Lige nu sås hurtigvoksende afgrøder som jordnødder og maniok. Befolkningen undervises i fødevaresikkerhed for at forebygge kommende katastrofer.
Velfungerende netværk
Hurtig og effektiv nødhjælp er kun mulig med et velfungerende netværk. Hjælpeorganisationer samarbejder med lokale ngo’er, som kender kulturen og samarbejder tæt med lokale myndigheder. Men eksemplet fra Vanuatu viser, at det så sandelig er en fordel også at samarbejde hjælpeorganisationerne imellem.
Mission Øst samarbejder med TEAR Fund gennem netværket Integral Alliance. Netværket består af 20 kristne hjælpeorganisationer, der tilsammen arbejder i 80 lande gennem 650 lokale samarbejdspartnere.
Hver af de 20 organisationer kan samarbejde med en eller flere af organisationerne i netværket efter geografi, kompetencer og lokale behov. Sammen kan medlemmerne reagere på flere katastrofer og nå flere mennesker med nødhjælp. Og fordi alle i netværket har tilsluttet sig et fælles værdisæt og en fælles aktionsplan, sikres optimal koordinering og høj kvalitet i nødhjælpen.
Netværk betyder alt!
Internt i en hjælpeorganisation: Det er grunden til, at Mission Øst har kunnet sende lastbil efter lastbil af sted med vinterhjælp til tusindvis af kristne og yezidier i Nordirak på flugt fra Islamisk Stat.
Regionalt med en eller flere ngo’er i arbejdslandene: Derfor kan Mission Øst år efter år hjælpe en kvart million mennesker med vand, landbrug, dyrehold og anden landsbyudvikling i Afghanistan.
Internationalt mellem hjælpeorganisationer i donorlande: Vanuatu er et godt eksempel.
Succes er at hjælpe mennesker
Og alle tre netværk er livsnødvendige for at hjælpen kan komme hurtigt og sikkert frem. Succes for mig er ikke at se omsætningen stige. Succes for mig er at hjælpe mennesker. Og det fokus forstærkes af de hjerteskærende historier fra Vanuatu:
“Vi har mistet vores hus og alle vore ejendele. Jeg har kun det tøj, jeg har på lige nu,” fortæller 17-årige Meriam Joe.
“Vi har mistet hele vores hus – det hele er væk. Vi har også mistet alle afgrøder,” fortæller Mila Tom, der er enlig mor med tre børn.
“Jeg så vores hus kollapse for mine øjne og følte mig totalt magtesløs,” fortæller Masau Kalia med kone og et lille barn på 2 år.
Deres historier viser, hvor vigtigt det er at sikre hurtig og effektiv katastrofehjælp. Og det kan vi kun, hvis vi samarbejder på alle planer. Jo stærkere netværket er, jo hurtigere kommer hjælpen frem, og jo mere nytte gør den.