Serampore er blevet kaldt ”Den glemte koloni”, og det er ikke helt forkert. Den lille handelsstation ved en biflod til Ganges, cirka 25 kilometer nord for Kolkata (Calcutta), har stået i skyggen af det store og imponerende Tranquebar i det sydlige Indien.
Fælles kulturarv
Den danske periode i Serampore varede kun fra 1755 til 1845, men den betød både en økonomisk og kulturel opblomstring, som der er spor af den dag i dag.
Gadenettet og bystrukturen i centrum er stort set bevaret som i danskertiden. Når det gælder den fysiske kulturarv, er der også tale om det tidligere danske guvernementshus, der var og er administrationsbygning, hovedporten ind til den centrale plads, Skt. Olavs Kirke og den gamle kro,The Denmark Tavern.
Det er fælles dansk-indisk kulturarv, som både indere og danskere ønsker at bevare. Og det er meget det, udstillingen handler om – at vise en fælles interesse for at sikre og bevare historien for fremtiden.
Handelssnilde og krig
Den lille håndfuld landsbyer, som Asiatisk Kompagni mod betaling og mange gaver havde fået stillet til rådighed som handelsloge af den regerende fyrste, voksede til en by med 10.000 indbyggere.
Højkaste indere så straks mulighederne i samarbejde med de danske handelsfolk, og mange af dem blev styrtende rige. Købmanden Raghuram Goswami tilbød således at købe hele byen af danskerne i 1845.
De vigtigste handelsvarer var silke- og bomuldstekstiler, salpeter til fremstilling af krudt og også lidt opium.
Der var megen købmandssnilde bag den blomstrende handel. Men den blev hjulpet godt på vej af krige og dansk neutralitet. Ikke kun danske handelsskibe sejlede under Dannebrog. Det gjorde mange andre nationers fartøjer, og de kostbare laster skulle losses i København mod klækkelig afgift.
Der voksede hurtigt en international by op omkring handelsstationen. Rige europæere byggede store og smukke villaer ved floden, mens indiske rigmænd opførte paladser inde i byen. Serampore fik ry for at være den roligste og mest velordnede af alle de europæiske handelsstationer langs Hooghly-floden.
Men også handelsstationens åbne-arme-politk tiltrak. Man var ikke karrig med asyl.
Britiske baptister, der ikke måtte missionere i britiske områder, blev således inviteret til at arbejde frit i Serampore. De lagde grunden til moderne uddannelse af indere af alle kaster og begge køn og grundlagde Serampore College, det første moderne universitet i Indien. Det fylder nu 200 år.
Fortid og nutid
Serampore er i dag en travl industriby med 200.000 mennesker, men i handelsstationens gamle centrum lever historien.
På Nationalmuseets udstilling er fortid og nutid smeltet sammen. I pressemeddelelsen fortælles, at man kan opleve,” hvordan cykler, køer og biler snor sig rundt om den gamle danske kirke, kirkegården, universitetet og højhusene. Man kan åbne vinduerne ind til bygningerne og møde de lokale, som fortæller om kolonibygningernes betydning i dag”.
Man kan møde universitetsstuderende, der ved, at det var kong Frederik VI, der gav college både en byggegrund og status som selvstændigt universitet, og man kan møde en efterkommer af den rige Goswami.
Læs mere om Nationalmuseets udstilling her