Det er ikke nogen god ide at koncentrere den danske u-landsbistand udelukkende om landene i Afrika, sådan som Venstre foreslår.
Det siger udenrigsminister Per Stig Møller (K) onsdag til Morgenavisen Jyllands-Posten.
– Vores udenrigspolitiske mål er at være til stede i verden. Ikke kun at være til stede i en del af verden. Udviklingspolitikken og partnerskabslandene tjener til at skabe goodwill omkring Danmark i den verdensdel, hvor vi er, siger Per Stig Møller til bladet.
Venstres udviklingsordfører Karsten Lauritzen fremlagde sine tanker i sidste uge, og de går udmærket i spænd med statsministerpartiets udenrigs- og udviklingspolitiske oplæg fra 2007; læs mere på http://www.venstre.dk/fileadmin/venstre.dk/main/files/oplaeg/oplaeg_udenrigspolitik.pdf
Konkret er Venstres mål, at Danmark kun har programsamarbejdslande i Afrika om 10 år og at udfasningen på de andre kontinenter allerede indledes i 2010. Men det vil Per Stig Møller ikke være med til.
– Selv om vi kun er i Boliva og Nicaragua, registrerer de andre lande, at vi er interesserede i og har kendskab til problemerne i Latinamerika, siger han.
Han mener også, at det vil være til skade for dansk erhvervsliv udelukkende at fokusere på Afrika.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) støtter forslaget om at fokusere intenst på Afrika:
– Fordi det er i Afrika, at der er størst behov for international støtte og hjælp til at bekæmpe fattigdommen. Desuden forestiller jeg mig, at det er der, Danmark yder det største bidrag, siger hun.
Socialdemokraterne bakker derimod op om Per Stig Møllers holdning:
– Hvis det nu er Danmark, der gør en forskel i Bangladesh på et område, hvorfor skal vi så svigte dem? Vi skal gøre det, vi er gode til – også selv om det er uden for Afrikas grænser, siger udenrigsordfører Jeppe Kofod.
VK-regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil gå endnu videre end Venstre og alene give statslig bistand til 2-3 udvalgte afrikanske lande mod de 15 programsamarbejdslande, Danida har i dag spredt over 3 kontinenter.
Programlandekredsen omfatter Benin, Burkina Faso, Ghana og Mali i Vestafrika, Kenya, Tanzania og Uganda i Østafrika, Mozambique og Zambia i det sydlige Afrika, Nicaragua i Mellemamerika, Bolivia i Sydamerika, Bangladesh, Bhutan og Nepal i Sydasien og Vietnam i Sydøstasien.
Det betyder, at 9 af de 15 lande allerede ligger i Afrika syd for Sahara.
Den nytiltrådte VK-regering afbrød i januar 2002 med kort varsel bistandssamarbejdet med Malawi i det sydlige Afrika og Eritrea på Afrikas Horn. Til gengæld er det fransk-talende vestafrikanske ørkenland, Mali, senere kommet til.
Dermed har VK reelt indskrænket kredsen af samarbejdslande på kontinentet.
Se også telegrammet http://u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=17634&mode=Nyhed