Stipendium til journalistik om glemte kriser uddelt for anden gang

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

To journalistiske projekter har i år fået penge fra Læger uden Grænsers journaliststipendium. Det ene er en webdokumentar om Sydsudan og det andet er en fotoserie om de menneskelige skæbner bag diskussionen om EU’s ydre grænser.

Læger uden Grænsers journaliststipendium på i alt 50.000 kr. er for anden gang blevet uddelt. Denne gang til to journalistiske projekter om oversete humanitære kriser. Det skriver organisationen på sit netsted onsdag.

I år tages der fat på to meget konkrete problemstillinger, men som dog også kaster lys over mere fundamentale udfordringer og vores eget politiske medansvar.

Modtagerne af Læger uden Grænsers Journaliststipendium, der uddeles i samarbejde med Dansk Journalistforbund, er i år Henrik Kastenskov, freelance journalist og medstifter af Bombay Flying Club, samt freelance journalist Marie Louise Albers og fotograf Sofie Amalie Klougart.

Henrik Kastenskov vil bruge støtten fra stipendiet til at producere en webdokumentar om den forudsigelige katastrofe i Sydsudan. Verdens yngste nation, hvor to millioner mennesker på flugt nu også trues af hungersnød.

Sofie Amalie Klougart og Marie Louise Albers vil med hjælp fra stipendiet, gennem en fotoserie, belyse den øgede flygtningestrøm til Italien og sætte fokus på de menneskeskæbner, der gemmer sig bag diskussionerne om EU’s ydre grænse.

”Vi har valgt to spændende projekter, som udover at være meget konkrete også udstiller og problematiserer nogle væsentlige emner. Det er begge historier, som er aktuelle, men som ikke får særlig meget omtale. Det kan de forhåbentlig få nu. Desuden har de potentiale til at føre debatten om ansvaret videre”, siger Lotte Dahlmann, formand for juryen, som desuden består af journalist Suzanne Moll og fotograf Jan Grarup.

Alternative medievalg

Ud over den journalistiske kvalitet af projekterne har juryen også lagt vægt på projekternes medievalg. Af natur får de glemte og oversete kriser ikke meget omtale, fordi de ikke passer ind i gængse redaktionelle nyhedskriterier.

Desuden dør en historie som regel hurtigt ud efter, at den har været omtalt i et dagblad. Derfor har juryen honoreret de projekter, der formidler deres historier på flere platforme og i flere formater, hvorved historierne får et længere liv, fordi de afføder debat og deles igen og igen.

“Ud af 38 ansøgninger har vi valgt to projekter, der anerkender at mediebilledet, og ikke mindst medieforbruget, har ændret sig markant de seneste år. Der er tænkt over at historierne kan få et liv uden for de trykte dagblade og derved få større gennemslagskraft,” forklarer Lotte Dahlmann.

Læger uden Grænsers Journaliststipendium uddeles i år for anden gang. Da stipendierne er arbejdslegater, vil historierne først blive offentliggjort efterhånden, som de publiceres.

Den 1. maj 2015 bliver de to projekter offentliggjort samlet på Dansk Journalistforbunds og Læger uden Grænsers hjemmesider.

Læger uden Grænsers Journaliststipendium uddeles til journalistik om oversete humanitære kriser i samarbejde med Dansk Journalistforbund. Læs mere om stipendiet hos Læger uden Grænser eller Dansk Journalistforbund.