Stjålne antikviteter fra Syrien og Irak sælges på nettet

seizure_c_unesco_02
Et eksempel på den type antikviteter, der handles ulovligt fra Syrien og Irak.
Foto: UNESCO
Laurits Holdt

2. maj 2019

Statuer, relieffer og andre genstande fra oldtidens Syrien og Irak er eftertragtede blandt samlere og under krigene i de to lande blev oldtidsmonumenterne til rene tagselvborde for for bl.a ISIS, der skaffede en del af sine indtægter fra handlen med antikviteterne.

Nu afslører britiske BBC, at der på Facebook foregår en livlig handel med stjålne genstande fra bl.a. Syrien og Irak.

Handlen foregår i private grupper, hvor det blandt andet også diskuteres, hvordan man bedst, nemmest og sikrest udgraver oldtidsgrave. Facebook har angiveligt lukket 49 grupper som resultat af BBC’s efterforskning.

Men en syrisk arkæolog, som fra sit eksil i USA har fulgt mange af facebookgrupperne, siger til BBC, at der stadig er livlig aktivitet i mange af de grupper, han holder øje med.

Smadret af ISIL

Plyndringen af byer, monumenter og grave fra oldtiden tog fart under ISIL’s storhedstid, hvor bevægelsen kontrollerede store områder i de to lande. Men BBC fortæller, at der stadig smugles oldtidsantikviteter ud fra landene efter ISIL er blevet militært besejret.

Blandt det der udbydes til salg er en statue fra den antikke ruinby Palmyra i Syrien. Området blev indtaget af ISIL i 2015, hvorefter bevægelsen forsøgte at ødelægge flere af de berømte bygningsværker.

Lige som i de lokalt baserede ”køb-og-slag”-grupper, der er udbredt på Facebook, kan man i nogle af de lukkede antikvitetsgrupper søge efter ting, som man er interesseret i. I én gruppe, som BBC har set, var en køber på udkig efter gamle manuskripter til salg i Tyrkiet.

Tyveri og smugling af kunsthistoriske genstande fra Mellemøsten har været en forretning i århundreder og mange museer i bl.a. Europa har store mængder af det i udstillingshaller og montre. Men i de senere år har plyndringen fået et ”industrielt” omfang, lyder det fra UNESCO, der er FN’s organisation for bl.a kultur og kulturarv.

Der er meget få oplysninger om, hvor de stjålne genstande ender. Men i marts 2018 anholdte spansk politi to mænd, der var involveret i indsmugling af egyptiske mosaikker og et sarkofag fra Libyen, som det kan ses i videoen herunder.

I 2015 vedtog FN’s sikkerhedsråd en resolution, der gjorde det ulovligt at købe bl.a. antikviteter fra ISIL.

Læs mere om afsløringerne på BBC.