Stor fair trade-festival på vej

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Fælledparken på Østerbro i København bliver til fair trade-festivalen ”Fair Fælled” i weekenden den 16. og 17. august – og det er gratis at komme ind, fremgår det af en pressemelding fra Mellemfolkeligt Samvirke tirsdag.

Interessen for fair trade-varer og retfærdig handel er stigende herhjemme. Nu arrangerer Mellemfolkeligt Samvirke for andet år i træk Danmarks største fair trade-festival.

På festivalområdet bliver gæsterne budt på fair stemning med musik, mad, shopping, modeshow, fodbold, chill-out og kaffeskole – alt sammen med fair trade i fokus. Se info og flere aktiviteter på www.ms.dk.

– Ved at møde op på Fair Fælled støtter man fair trade-tanken og dermed verdens fattigste bønder og arbejdere, siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Frans Mikael Jansen, og uddyber:

– Fair Fælled festival er en vigtig del af arbejdet for at fremme ”Fair trade By”-konceptet, hvor kommuner og virksomheder køber fair trade-varer. Indtil videre arbejder kun København og Århus på at blive godkendt, men med pres fra befolkningen håber vi, at flere byer vil melde sig under fanerne.

Fair folkekøkken

De kendte kokke Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg står ved gryderne på Fair Fælled festival sammen med frivillige og laver velsmagende fair trade-mad til en fair pris. Her får selv fattige studerende råd til at byde familie og venner på middag.

Overskuddet fra det til lejligheden oprettede folkekøkken går ubeskåret til Mellemfolkeligt Samvirkes fair trade-arbejde.

– Idéen bag ”Husk Os” er at tage hånd om gæsterne med dejlig mad ved langborde, men også skabe fokus på de elendige arbejdsvilkår, som findes blandt verdens fattigste lande, der primært udnyttes til at producere billige madvarer til den vestlige verden, siger kokken Nikolaj Kirk, der blev så begejstret for Fair Fælled Festival sidste år, at han måtte være med i år.

Fair Coffee

Også i kaffe-teltet er der oplevelser at komme efter. 2 af MS-partnerne i Mellemamerika er repræsenteret, når Nancy Hernandéz og Fatima Lopéz demonstrerer, hvordan de kvalitetsstempler den fair trade-kaffe, som de sælger til hele verden. De kan også fortælle, hvordan fair trade gør en forskel i deres lokalområde i Honduras og Nicaragua.

I samarbejde med Kaffeklubben har Fair Fælled Festival workshops, man kan melde sig til i kafferistning, cupping og latte-art med sølvvinderen i World Latte Art Championship 2007, Søren Stiller Markussen.

Frans Mikael Jansen:

– Man kan ikke sige fair trade uden også at sige unfair trade. De internationale handelsaftaler begunstiger de rigeste lande og holder de fattigste lande ude af det globale marked. Derfor hjælper Mellemfolkeligt Samvirke små fattige producenter af f.eks. kaffe til at organisere sig – jo flere man er, desto større er chancen for at blive hørt og få indflydelse – og dermed få en rimelig pris for sine varer.

På Fair Fælled kan du opleve:

– FAIR Music – flere af landets bedste upcoming bands er på plakaten. Mellemfolkeligt Samvirke er stolte af at præsentere: Vincent van Go Go, Alter Me, Tako Lako, Highway Child, Joe and Honey, Hard Candy, Ayoe Angelica og Majorian m.fl.
– Fair Folkekøkken – Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg laver fairtrade-mad
– Fair Coffee telt – med Søren Stiller Markussen (LatteArt-mester) og fair trade-producenter fra Mellemamerika
– Fair Fashion – eksklusivt modeshow med bæredygtigt tøj
– Fair Shopping – køb designervarer med god samvittighed
– Fair Games – street-art, basket og fodbold med fairtrade-bolde
– Fair Kids – leg, fortællinger og aktiviteter for børn
– Fair Lounge – chill-out og fair rejsefortællinger i vores globale telt med genbrugsmøbler, som bortauktioneres søndag

Hele Fair Fælled var intet uden Mellemfolkeligt Samvirkes store frivillig-korps, som løfter en stribe opgaver. Der er stadig mulighed for at få en tjans, hvis man har lyst.

MS er en af de største danske udviklingsorganisationer, der virker for fair trade, bl.a. ved at arbejde for retfærdige handelsbetingelser mellem Nord og Syd og støtte fattige kaffebønder, bananproducenter og honning-producenter fra u-lande ved at styrke deres organisering, så de kan få en bedre pris for deres varer.

Yderligere oplysninger hos presse- og informationsmedarbejder Henriette Winther, Borgergade 14, 1300 Kbn K, tlf. 77 31 00 00, direkte 77 31 00 78

Hvad er fair trade?

Herhjemme er fair trade mest kendt som Max Havelaar, der er en international mærkningsordning. Max Havelaar-mærket ønsker at være forbrugerens garanti for at nogle af verdens fattigste producenter er sikret ordentlige arbejdsforhold, at varen er produceret under hensyn til miljøet og at producenten er sikret en minimumspris.

Mellemfolkeligt Samvirke var med til at stifte Max Havelaar Danmark i 1994. Derudover findes flere fair trade-organisationer, som både certificerer og arbejder i u-landene for at fremme handelen med fair trade-varer.