Tilstanden i vores oceaner er kritisk på grund af forurening, overudnyttelse og klimaændringer.
Det er baggrunden for Our Ocean-konferencen, en årligt tilbagevendende begivenhed, som i denne uge blev afholdt på Bali i Indonesien.
Konferencerne, som startede i 2014, er normalt fyldt med store ord, store løfter og store milliardbeløb. Dette års udgave var ingen undtagelse.
EU, som er blandt bagmændende for begivenheden, donorede 300 millioner Euro (over 2,2 milliarder danske kroner) til rene, sunde og sikre oceaner.
Pengene skal blandt andet gå til at reducere plastikforurening, gøre den blå økonomi mere bæredygtig samt forbedre forskning og overvågning.
“Tilstanden i vores oceaner byder til omgående handling. Med 23 nye forpligtelser, fortsætter EU’s engagement for at sørge for sikre, rene og bæredygtigt håndterede oceaner”, siger unionens udenrigsansvarlige Federica Mogherini i en pressemeddelelse.
De nye milliarder kommer oveni tidligere løfter om 550 millioner Euro (over 4,1 milliard kr.), der blev doneret sidste år, lyder det i pressemeddelelsen.
Ved samme lejlighed kunne EU oplyse, at naturmålet om at frede 10% af havområderne er indfriet før tid. Målsætningen er en del af de internationale naturmål, Aichi-målene for biodiversitet, der skal være opnået i 2020.
Det er i perioden mellem 2012 og 2017 lykkedes at gå fra 6% fredede havområder til 10,8, skriver EU-kommissionen i en pressemeddelelse.
Koalition mod plastikemballage
Det blev ligeledes til præsentation af en ny stor koalition, der vil søge at gøre op med plastikemballage, som ofte ender i havområderne.
“A Line in the Sand”, kaldes den, og den blev præsenteret af Ellen Macarthur, stifteren af den store miljøfond med samme navn.
Her går 290 organisationer sammen, som i alt repræsenterer 20% af alt den platemballage, der bliver produceret i verden.
“Vi ved, at det er afgørende at fjerne plastik fra vores strande og oceaner, men dette stopper ikke floden af plastik, der ender i oceanerne hvert år. Vi har behov for at bevæge os mod strømmen til flodens kilder”, siger Ellen Macarthur i en pressemeddelelse.
Hendes Ellen Macarthur Foundation og UN Environment fører an i koalitionen, som bla. har tislutning fra Coca-Cola, H&M, Danonoe, LÓreal, Mars, PepsiCo og Unilever.
Målene er at komme unødvendigt plastikemballage til livs og bevæge sig mod genbrug, sikre at alt plastemballage sikkert og nemt kan genanvendes i 2025 samt sørge for at cirkulere emaballagen, så det kan genavendes.
Dansk Fiskeri med fremskridt
Der er også nyt fra Dansk Fiskeri og PO i forbindelse med den globale konference.
Den danske brancheorganisation har tilsluttet sig initaitivet ”2020 ledere for et Levende Ocean”. Der er fremgang, lyder det i en pressemeddelelse fra Marine Stewardship Council.
”Dansk fiskeri har senest opnået MSC-certificering for hesterejefiskeriet i Nordsøen. Dette var kun muligt på grund af trilateralt samarbejde med tyske og hollandske producentorganisationer og ved at fiskerne gennemførte en fiskeriforvaltningsplan for eget initiativ. Dansk fiskeris indsats for at opnå MSC-certificering for alle sine fiskerier viser fiskeriets engagement i en bæredygtig fremtid for havene og oceanerne, der omgiver os”, udtaler DFPO.
Alle løfterne fra konferencen kan findes på dette link (der var endnu ikke uploadet commitments onsdag aften).