Fhv. politimester Jørgen Nielsen Helsingør, er død 83 år.
Fra han blev uddannet cand.jur. i 1951, til han i 1970 blev politimester i Helsingør, arbejdede han sig op fra sekretær til kontor-chef i Justitsministeriet. Jørgen Nielsen nåede før sin afgang som politimester at fejre 25 års jubilæum på posten.
En humanistisk livsindstilling førte den engagerede thybo til formands-posten i Folkekirkens Nødhjælp og ved sin afgang herfra lagde han vægt på at have arbejdet for det enkelte menneskes ret til en anstændig tilværelse fremfor et liv i fattigdom og undertrykkelse.
Folkekirkens Nødhjælps formand, Kirsten Lund Larsen, skriver følgende mindeord om organisationens tidligere styrelsesformand:
Jørgen Nielsen var formand for Nødhjælpens Styrelse fra 1974 til 1990 – en periode da Folkekirkens Nødhjælp for alvor måtte sande, at nødhjælp i sig selv ikke er nok til at løse problemer, der er skabt af politik. Man må også gøre sig til talsmand for dem, der lider under virkningerne af denne politik, men som ingen stemme har selv.
Jørgen Nielsens død indtræffer på et tidspunkt, da Danmark og Folke-kirkens Nødhjælp netop endnu engang har haft besøg af ærkebiskop emeritus Desmond Tutu fra Sydafrika.
Det er et tankevækkende sammentræf, for Jørgen Nielsens historie som formand for Folkekirkens Nødhjælp blev stærkt påvirket af Tutu og hans tid som generalsekretær for Det sydafrikanske Kirkeråd, der var en af Nødhjælpens faste lokale partnere i Sydafrika.
Det var Jørgen Nielsen og Folkekirkens Nødhjælp, der var vært i 1979, da Tutu under et besøg i Danmark for første gang opfordrede til boy-kot af import af sydafrikanske kul; en opfordring, som på det tidspunkt var uhyre kontroversiel og omgående førte til inddragelse af general-sekretærens pas ved hans hjemkomst til Sydafrika.
Apartheid-styret nedsatte efterfølgende en kommission under ledelse af en dommer ved navn Eloff, som i de følgende 3 år forsøgte at bevi-se, at kirkerådet under Tutus ledelse var et undergravende instrument, finansieret af fremmede magter med en kommunistisk dagsorden.
Politimesteren fra Helsingør var blandt de mange udenlandske samar-bejdspartnere og kirkeledere, som trods den internationale boykot af Sydafrika rejste til Johannesburg for personligt at vidne for Eloff-kommissionen.
Deres vidnesbyrd og opbakning til Desmond Tutu og kirkerådet med-virkede til, at kommissionshøringerne endte med at blive en triumf for kirkerådet og styrke dets profetiske teologiske modstand mod apartheid og forsvar for de fattige og undertrykte.
Midt i en politisk virkelighed, som Folkekirkens Nødhjælp altid må agere i, var Jørgen Nielsens mangeårige virke med til at sikre, at der ikke kunne sættes en plet på organisationens arbejde.
For han var personligt med til at forme den erkendelse, at et humani-tært engagement altid indebærer at tage parti for de svageste og mest udsatte mennesker.
Æret være Jørgen Nielsens minde.
Jørgen Nielsen blev født 11. april 1926 og døde 25. december 2009. Han efterlader sig hustruen Susan Toft-Nielsen og børn og børnebørn.
Bisættelsen finder sted fra Helsingør Domkirke, Skt. Olai Kirke, Sankt Olai Gade 51, 3000 Helsingør, lørdag den 2. januar kl. 13.00
Blomster er velkomne. Bidrag til Folkekirkens Nødhjælp på konto 9541-5400023 mrk. Jørgen Nielsen er lige så velkomne.