Stor interesse for nyt dansk mikrofinans-netværk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Godt 150 erhvervsfolk, udviklingsarbejdere, forskere og studerende var mødt op, da Dansk Forum for Mikro-finans onsdag (07.04.10) holdt sin åbningskonference på Copenhagen Business School, fremgår det af en pressemelding.

Hvordan styrker vi samarbejdet mellem NGOer og den private sektor? Og hvordan får vi effektiviseret mikrofinans-projekterne, så de både kommer de fattige i udviklingslandene til gavn og samtidig skaber afkast til investorerne?

Det var nogle af de spørgsmål, som åbningskonferencen tog op. Mange ivrige debattører var mødt frem for at høre om visionerne for det nye danske netværk- heriblandt flere fra bank- og erhvervslivet, og det var en positiv overraskelse, mener formand for Dansk Forum for Mikrofinans, Ole Dahl Rasmussen:

– Det var positivt at se, at der var flere ledende bank- og CSR-folk (CSR = Corporate Social Responsibility) repræsenteret. Ikke mindst når man tænker på, at vi er et netværk, der har udspring i NGO-forum og udviklingsmiljøet.

– Det lover godt for fremtiden og giver tiltro til, at vi kan være med til at styrke samarbejdet mellem NGOerne og erhvervslivet.

– I de seneste år har vi oplevet stigende interesse fra erhvervslivet. Senest har PKA Pension oprettet en fond med 300 millioner kr. til in-vestering i mikro-finans-projekter, anfører han.

Blandt talerne var lektor Kai Hockerts fra CBS’ Center for Corporate Social Responsibillity, formanden for European Microfinance Platform, Axel de Ville, formanden for Dansk Forum for Mikrofinans, Ole Dahl Rasmussen, og netværkskoordinator, Peter Blum Samuelsen.

Ole Dahl Rasmussen præsenterede netværkets formål, som er kapacitetsopbygning af danske aktører, så de bliver bedre til at opbygge og styre projekterne i u-landene, styrkelse af netværk og samarbejde mellem den private sektor og NGOer og udbredelse af kendskabet til mikrofinans i den danske offentlighed.

Han fortalte, at Danmark har arbejdet med mikrofinans i u-landene siden den spæde begyndelse i 1970erne, men at der stadigvæk er meget stort behov for at styrke og effektivisere arbejdet, og at det er her, Dansk Forum for Mikrofinans ser sin rolle.

Herefter berettede koordinator Peter Blum Samuelsen om Dansk Forum for Mikrofinans’ planer for 2010.

På programmet er bl.a.
* et kursus rettet mod mikrofinans-aktører inden for landbrug og små- og mellemstore virksomheder fra Syd,
* et teknisk kursus i mikrofinans og netværk rettet mod danske NGOer og virksomheder,
* en workshop om låne-sparegrupper og
* 2 workshops om henholdsvis mikrofinans i relation til unge og beskæftigelse og mikrofinans og køn.

Han opfordrede tilhørerne til at melde sig ind netværkets interessegrupper og på den måde få indflydelse på aktiviteterne.

Netværket om netværket

Dansk Forum for Mikrofinans (DFM) er et nyt netværk, der har til formål at skabe erfaringsudveksling, arrangere kurser og skabe opmærksomhed om mikrofinans i Danmark. DFM er for private organisationer, offentlige organisationer, forskere og NGOer – små som store, lønnede som frivillige.

Med i bestyrelsen sidder repræsentanter fra nogle af de største danske aktører inden for mikrofinans. Heriblandt MyC4, Andelskassen Oikos, CARE Danmark, Folkekirkens Nødhjælp og Caritas Danmark.

Om mikrofinans:

Mikrofinans er finansielle ydelser målrettet fattige befolkningsgrupper, særligt i udviklingslande. Eksempler på mikrofinans er mikrolån, mikroopsparing, mikroforsikring og pengeoverførelser. Mikrofinans bliver ofte brugt som et redskab til at styrke civilsamfundet (folkelige organisationer) i Den 3. Verden.

Yderligere oplysninger hos Peter Blum Samuelsen
Programme Coordinator, Caritas Danmark, www.caritas.dk
Coordinator, Danish Forum for Microfinance, www.mikrofinans.dk
Tlf. (kontor) 38 18 00 00; mobil 30 13 55 35 og (Skype) petersamuelsen