Sinolog (Kina-kyndig), fil.lic. i klassisk kinesisk sprog, arkitekt og fhv. bibliotekar Else Glahn, Svendborg, er død. Hun blev 90.
Formand for Venskabsforbundet Danmark-Kina, Julie Brink, skriver MINDEORD:
Hjertets dannelse. Det er, hvad der står tilbage, når jeg tænker på Else Glahn.
Jeg mødte hende første gang for over 30 år siden, da jeg stod som en meget grøn aktiv i Venskabsforbundet Danmark-Kina.
Dengang i 1970’erne var jeg en ung historiestuderende fuld af begej-string og entusiasme for det Kina, der er Jordens mest fascinerende land, og selv om der var stor forskel på os både i alder og erfaring, forstod hun at være med til at guide mig videre i interessen for Kina på fornem vis.
Hun havde gejst og energi og sine meningers mod – men hun havde også noget at have dem i.
Else var en af de tre stiftere af den forening, der nu hedder Venskabsforbundet Danmark-Kina. For næsten 60 år siden, i foråret 1952, rejste en kulturdelegation til Kina under ledelse af forfatteren Kjeld Abell, og mellem deltagerne var Else.
Kort efter turen blev det på et møde blandt “en kreds af kulturperson-ligheder” besluttet at stifte det, der dengang hed Selskabet for Kulturel Forbindelse med Kina.
Formålsparagraffen lød sådan her: “Foreningens formål er i Danmark at fremme de kulturelle forbindelser med Kina og venskabet mellem de to landes folk, og at give alsidig oplysning om det kulturelle og sociale liv i det nye Kina”.
Selv om den er ændret lidt i sin nuværende form, er selve ånden den samme. Det er vist ikke mange foreningsstiftere, der kan rose sig af at have lagt navn til en formålsparagraf, der har vist sig så livsduelig (Else Glahn blev udnævnt til foreningens første æresmedlem i februar 2008, red.).
Den forening, som Else Glahn var med til at stifte, er i dag lige så nødvendig og vigtig som dengang i 1952.
Venskabsforbundet Danmark-Kina er Else dybt taknemmelig for den indsats, hun gennem mange år har ydet for at fremme venskab og kendskab til Kina.
For hende var det bærende altid det menneskelige aspekt: gensidig respekt og det at sætte sig ordentligt ind i tingene som en grundforudsætning.
Personligt vil jeg også fortsat lade mig inspirere af den ånd, som Else stod for. Op i en høj alder vedblev hun at være åben, nysgerrig og søgende. Hun var et forbillede for os alle.
(slut)
Else Glahn underviste 1959-68 på Østasien-instituttet under Københavns Universitet, hvorefter hun grundlagde et tilsvarende institut på Aarhus Universitet. Hun var institutleder her 1968-1986.
Hendes arbejder omkring kinesisk arkitektur nød international anerkendelse og i 1997 blev hun udnævnt til æresmedlem af Det Internationale Forbund for Kinesisk Arkitekturhistorie i Kina.
Else Glahn blev født 5. april 1921 og døde i juni 2011.