Stor tysk NGO-vrede mod Merkel – ser 0,7-målet for bistanden fortone sig

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den tyske regering har nu fremlagt hovedtallene i sit finanslovforslag for 2013 og forudser kun en stigning i u-landsbistanden på 103 mio. euro, hvormed målet om at nå 0,7 pct. af bruttonationalindkomsten (BNI) i bistand fortoner sig.

Det skriver den tyske nyhedstjeneste, epo.de, mandag i sit seneste ugentlige nyhedsbrev.

Allerede i 2005 afgav regeringen i Berlin under ledelse af forbunds-kansler Angela Merkel (CDU) tilsagn om at nå op på 0,7 procent-målet og senest i 2015.

Men ifølge tyske bistandsorganisationer og politikere uden for regeringen er stigningen så lille, at Tyskland (Europas største enkelt-donor af u-landshjælp) kun vil nå op på 0,4 pct. af BNI til næste år.

Tobias 
Hauschild er ekspert i udvik-lingsfinansiering hos Oxfam Deutschland.

Han vurderer, at Tyskland skal hæve sin bistand med omkring tre milliarder euro om året de næste tre år, hvis målet om at yde de 0,7 procent af nationalrig-dommen skal nås i 2015.

Han mener, at der reelt er råderum til det i statshusholdningen hos Europas største økonomi. “Den planlagte finansskat på EU-plan forventes alene i Tyskland at indbringe omkring 10 milliarder euro. En del af disse mange penge kunne og burde tilflyde udviklingslandene”, gør Hauschild gældende.

“Finanskrisen har skabt huller i de fattige nationers statsbudgetter på rundt regnet 65 milliarder US dollars. Så det er på tide, at finanssektoren via den nye skat på finansielle transaktioner bidrager til at dække de globale følger af krisen – ikke bare den i Grækenland”, mener han.

Partiet De Grønnes udviklingsordfører, Thilo Hoppe, gør opmærksom på, at den konservativt-liberale flertalsregering i London har fredet u-landsbistanden og bevæger sig støt op mod 0,7-målet.

“Det er jammerligt, at 372 af forbundsdagens 613 medlemmer fra alle fem politiske partier i fjor skrev under på en opfordring om at hæve den samlede statslige u-landsindsats (ODA) med mindst 1,2 milliarder euro år for år, så 0,7-målet kan nås i 2015 – og forbundsregeringen så hverken har efterkommet det i 2011 eller 2012, anfører Hoppe.

Renate Bähr, generalsekretær i “Stiftung Weltbevölkerung”, konstaterer, at “u-landsbudgettets forhøjelse i 2013 end ikke svarer til den seneste inflation på 2,3 procent”.

“Hvis dette finanslovsoplæg omsættes i praksis, er forbundsregeringens mål om de 0,7 procent i 2015 ikke længere realiserbart, så enkelt er det, lægger hun til.

Forbundsregeringen består af CDU-CSU og de Frie Demokrater (FDP), som stiller med udviklingsministeren (Dirk Niebel).