Det er ikke hver dag, at et nyt initiativ er ventet med ligelig delt spænding og interesse fra den danske fødevare- og landbrugssektor og fra det danske bistandsmiljø.
Men i januar i år så det nye barn endelig dagens lys.
I tråd med de senere års stigende involvering og kobling af den private sektor til udviklingsdagordenen, og tidens trend for fondsstyrede investeringsmodeller for udviklingsarbejde, præsenterede regeringen og Investeringsfonden for udviklingslande (IFU) i samarbejde med pensionsselskaberne, PensionDanmark og PKA, den nye landbrugsinvesteringfond, Danish Agribusiness Fond (DAF) med 700 millioner kroner i startkapital.
IFU skrev ved lanceringen:
“Pengene forventes at kunne skabe investeringer for omkring seks milliarder kroner i forbedret produktion, distribution og salg af fødevarer i udviklingslandene. Fonden vil investere i projekter i hele værdikæden fra jord til bord, hvor der indgår danske kommercielle interesser – og dermed samtidig skabe øget salg af dansk teknologi og knowhow.”.
Bistand som business
Kort fortalt er fonden en sammentænkning af danske erhvervsinteresser og en målsætning om at øge de private investeringer i landbrug- og fødevaresektoren i udviklingslandene i tråd med FN´s verdensmål for bæredygtig udvikling.
“Danske landbrugs- og fødevarevirksomheder er blandt de mest effektive i verden. De kan derfor være med til at løfte produktionen af hårdt tiltrængte fødevarer i udviklingslandene. Men der er behov for risikovillig kapital, hvis potentialet skal realiseres. Og det er lige præcis det, den nye fond skal bidrage med,” udtalte Udenrigsminister Kristian Jensen i forbindelse med lanceringen.
Fondens kapital på 700 millioner kroner består af 88 millioner kroner fra udviklingsbistanden, 212 miliioner kroner fra IFU´s egen kapital samt 200 milioner kroner fra henholdsvis PensionDanmark og PKA. Fonden ventes at rejse yderligere kapital på 100 millioner kroner i en second closing.
Samlet forventer IFU, at fondens midler vil blive suppleret med ni gange beløbet, så de samlede investeringer løber op i 6-6,5 milliarder kroner.
Fokus på bæredygtighed og FN´s verdensmål
Danish Agribusiness Fund følger IFU’s sustainability-politik, der er baseret på UN Global Compact og en række internationale konventioner som eksemplevis UN Guiding principles on Business and Human Rights, der blandt andet dækker lønmodtagerrettigheder, sikkerhed- og sundhed på arbejdspladsen, antikorruption mv.
Investeringsprojekterne skal indføre egen sustainability politik, og der skal løbende rapporteres om denne til selskabets bestyrelse.
Fonden vil i lighed med IFU iagttage “Voluntary Guidelines on the Responsible Governance of tenure of Land, Fisheries and Forests” (VGGT) samt de såkaldte Principles for Responsible Agricultural Investment (RAI).
“Ved at blive en del af Danish Agribusiness Fund kan vi både være med til at gøre en positiv forskel i udviklingslandene, styrke dansk erhvervsliv og sikre et godt afkast til vores medlemmer,” siger admin. direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen.
Investeringer skal have dansk interesse
Danish Agribusiness Fund skal investere i projekter, hvor der foreligger en dansk økonomisk interesse. Det betyder f.eks., at en dansk virksomhed skal være medinvestor i projekterne eller indgå som leverandør af udstyr eller teknologi.
Danish Agribusiness Fund skal investere i projekter i hele værdikæden fra jord til bord. Det kan f.eks. være:
• Primærproduktion (afgrøder og dyrehold mv.)
• Behandling, tørring og lagring af afgrøder
• Forarbejdning af føde- og drikkevarer
• Forarbejdning af spildprodukter og affald
• Produktion af maskiner og udstyr
• Produktion af foder, vitaminer og andre ingredienser for foderproduktion
• Produktion af gødning
• Produktion af veterinære produkter
• Aqua-kultur (land- og havbaseret)
• Logistik
• Konsulentydelser
Ifølge nye tal fra Dansk Industri eksporterer danske virksomheder i dag teknologi til landbrug og fødevarer for knap to milliarder kroner til udviklinglandene og de nye vækstøkonomier.
Et tal, der siden 2000 er steget med fem procent årligt, og i 2013 forventes at stige til tre milliarder kr. – konservativt sat. Det er ikke medregnet de knap 2,2 milliarder kroner, som Danmark eksporterer fødevareingredienser for til samme gruppe lande.
Småbønder skal med
Investeringer i landbrugsteknologi anses af FNs Organisation for Fødevarer og Landbrug (FAO) som et helt afgørende element for målet om øget produktivitet og indkomst for verdens småbønder.
Særligt i Asien og Afrika syd for Sahara udgør familiedrevne landbrug rygraden i mange familiers økonomi.
I mange afrikanske lande lever op mod 70 procent af befolkningen af landbruget. Småbrug står for 85 pct. af al dyrket jord på kontinentet, men selv om Afrika har en fjerdedel af verdens dyrkbare jord, producerer kontinentet kun 10 procent af verdens samlede output.
Investeringer i landbrug og landbrugsteknologi spiller derfor en afgørende rolle for den enkeltes og samfundets udviklingsmuligheder.
Efter årtiers forsømmelse og på et tidspunkt, da presset på fødevarer og naturressourcer aldrig har været større, er der derfor, ikke mindst nye teknologier taget i betragtning, et enormt potentiale i at investere i udviklingslandenes landbrug.
Udviklingsorganisationer vil være med
Hos de danske NGO´er byder man derfor den nye fond velkommen.
Nanna Callisen Bang, der er programkoordinator i CARE Danmark, er glad for, at der nu bliver bedre muligheder for virksomheder og organisationer, at opsøge muligheder for investeringer i udviklingslandene:
“Hvis man gør det rigtigt, kan private investeringer både skabe en god forretning for danske virksomheder – og betyde, at millioner af mennesker, ikke mindst de unge i Afrika kan blive løftet ud af fattigdom.”.
“Derfor er vi glade for den nye fond – der er helt i linje med det samarbejde Care Danmark allerede har med virksomheder som Coop og Bestseller om at udvikle landbrug i Afrika,” anfører Nanna Callisen Bang.
Men Nanna Callisen Bang understreger, at det er afgørende, at NGO’ernes mange års erfaring med bæredygtig landbrugsudvikling i Afrika og Asien bliver en integreret del af fondens arbejde.
“Det lægges der heldigvis op til. I CARE ved vi, at investeringer kan have utilsigtede konsekvenser, fordi landbrugsjord og vand i mange lande er yderst knappe ressourcer.”.
“Derfor ser vi frem til at Landbrugsinvesteringsfonden trækker på den store erfaring i civilsamfundet, når investeringer skal laves, så vi kan sikre gode resultater for alle involverede,” siger Nanna Callisen Bang.
Care Danmark er i løbende dialog med IFU og udenrigsministeriet om hvad der skal til, for at skabe bæredygtige investeringer.
Også hos Mellemfolkeligt Samvirke (MS) er man positiv og “klar til at trække i arbejdstøjet for sikre en landbrugsinvesteringsfond, som reelt bidrager til bæredygtig udvikling”, skriver MS på sin hjemmeside og fortsætter:
“Danmark har en enestående chance for at bidrage positivt til dette mål, og samtidig sætte en ny og meget tiltrængt standard for ansvarlige investeringer i udviklingslandenes landbrugssektor.”.
De gode ambitioner forpligter
Danmark vil gerne være i front på fødevareområdet og derfor bør den sætte internationale standarder, som hæver niveauet for også andre landes landbrugsinvesteringer, skriver MS videre og uddyber:
“Klare kriterier for fondens virke vil bidrage til, at danske bistandskroner og private investeringer i højere grad bekæmper sult og ulighed og sikrer bæredygtig naturressourceforvaltning.”.
De fire organisationer, IWGIA (International Work Group for Indigenous Affairs), CARE, MS og Folkekirkens Nødhjælp udarbejdede tilbage i 2014 en række principielle anbefalinger til fondens virke:
1.Respekter jordrettigheder
2.Følg internationale standarder
3.Målet er at afskaffe sult og fattigdom
4.Styrk og inddrag lokale producenter
5.Skab lokale arbejdspladser
6.Prioritér bæredygtighed
7.Følg god bistandspraksis
Principperne skal fungerer som pejlemærker eller indikatorer på fondens arbejde og resultater i forhold til fondens egen formålsbestemmelser.
Dansk landbrug nu på vej til Nigeria
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) underskrev for nylig en forhåndsaftale om landbruget med Nigeria og til maj arrangerer Landbrug & Fødevarer sammen med Danida en erhvervsdelegation til Nigeria, hvor landbrug. og fødevaresektoren er på dagsordenen.
Læs også Danmark indgår forhåndsaftale om landbrug med Nigeria
Hvorvidt den nye fond bliver et bevis på at “den bedste bistand er business” som admin. direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen, formulerer det, må tiden nu vise.
De danske udviklingsorganisationer ser bestemt muligheder i at koble forretningspotentialer til målet om bæredygtig udvikling, ikke mindst for småbønder i udviklingslandene.
Og forventningerne til den nye fond er høje.