Store humanitære aktører vil sætte ind FØR krisen er der

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

WFP’s Food Security Climate Resilience Facility (FoodSECuRE) vil ændre den humanitære model fra et system, der reagerer på kriser NÅR de er opstået, til et system der ser fremad og redder flere liv, sparer til og penge, fremgår det af en fælles pressemeddelelse onsdag.

Både FoodSECuRE og et Røde Kors projekt i Uganda – ét ud af flere Røde Kors-Røde Halvmåne pilotprojekter – er gået i gang i de seneste uger med at komme klimarelaterede katastrofer i forkøbet bl.a. de dramatiske prognoser for El Niño og andre ekstreme vejrforhold.

El Niño er en forekomst af ekstra store mængder varmt vand i dele af Stillehavet, der påvirker klimaet ekstremt i mange lande. Nogle oplever voldsom tørke, andre ganske usædvanlige nedbørsmængder.
 
En forebyggende indsats beskytter ikke kun folks liv: Ny WFP-forskning viser, at det også sparer penge. En 2015 analyse fra FoodSECuRE i Sudan og Niger viser, at et såkaldt fremskrivningsbaseret system reducerer prisen på den humanitære indsats med 50 procent.
 
FoodSECuRE frigiver midlerne før katastrofen rammer, men sikrer også at midlerne er til rådighed i tiden mellem katastrofer, fordi sårbare mennesker kun kan opbygge deres modstandsdygtighed over for konsekvenserne af klimaforandringer gennem pålidelig, mangeårig finansiering.

“Vi må betræde nye veje”

"Det humanitære system bliver mere og mere trængt – både finansielt og operationelt. Flere vejrrelaterede katastrofer kræver indsatser flere steder og i længere perioder”, siger WFP’s eksekutivdirektør Ertharin Cousin og uddyber:

“Vi har brug for nye tilgange. Nu har vi værktøjerne til at reagere, før en katastrofe rammer og mellem tilbagevendende katastrofer – det er den eneste måde vi kan hjælpe med at løfte sårbare mennesker ud af en ond cirkel af kronisk sult og fattigdom, for altid."

"Men hvis vi skal gøre FoodSECuRE til et meningsfyldt globalt værktøj, kræver det, at vi finder (omregnet) 2,8 milliarder kroner”, lægger hun til.

Allerede testet i Guatemala og Zimbabwe

I Guatemala og Zimbabwe er der frigivet midler via FoodSECuRE i områder, hvor der er stor risiko for tørke på grund af El Niño.

Landmænd er blevet trænet til at dyrke tørkeresistente afgrøder, og til at ændre deres landbrugsmetoder, så de bedre kan bevare både jord og vand. Selv hvis høsten er dårlig, vil folk stadig have mad på bordet.
 
Stadig flere klimakatastrofer, humanitære behov og kortsigtede finansieringsmekanismer betyder, at der er hårdt brug for de nye tilgange.

FoodSECuRE blander videnskabelige fremskrivningsmekanismer med fleksibel langsigtet finansiering, der hjælper folk med at opbygge deres modstandsdygtighed.

Syv pilotprojekter
 
Røde Kors og Røde Halvmåne har syv operationelle pilotprojekter i hele verden, der benytte den nye tilgang.

"Med avancerede vejr- og klima prognoser kan vi sætte gang i indsatsen for at forberede os på en katastrofe," siger Garry Conille, der er vice generaldirektør for IFRC.

"Hvad vi har brug for nu er en omfattende strategi til at finansiere udviklingen og operationalisering af fremskrivningsbaserede systemer – både på nationalt og internationalt plan."
 
I Uganda er der frigivet midler fra en ny beredskabsfond fra tysk Røde Kors (GRC), så landets Røde Kors kan distribuere nødhjælp baseret på en oversvømmelsesprognose.

Med udsigt til stigende vandstande begyndte frivillige fra Røde Kors at uddele vandrensningstabletter og beskyttelsesartikler mod oversvømmelse til hundredvis af udsatte familier.

Det er en del af et projekt, der er finansieret af det tyske Ministerium for Økonomisk Samarbejde og Udvikling.

“Det er reelt et opgør”
 
"På grund af El Niño, der hærger i landet, var Ugandas regering og Ugandas Røde Kors i stand til at sætte forebyggelse igang," sagde minister, Musa Ecweru under Understanding Risk and Finance konferencen i Addis Abeba.

"Det er et reelt opgør med vores tradition om at vente, indtil katastrofen rammer, førend vi handler."
 

Det tyske Udenrigsministeriums klimahandleplan, koordineret af tysk Røde Kors, koncentrerer sig om fremskrivningsbaserede pilotprojekter fra WFP eller nationale Røde Kors selskaber i Bangladesh, Den Dominikanske Republik, Haiti, Mozambique, Nepal, Peru og Filippinerne.
 
Om FN’s Fødevareprogram
 
WFP er verdens største humanitære organisation, der bekæmper sult på verdensplan, leverer fødevarehjælp i nødsituationer og arbejder med lokalsamfund for at forbedre ernæring og opbygge modstandskraft.

Hvert år hjælper WFP omkring 80 millioner i ligeså mange lande.
 
Se også Twitter @WFP_Media @WFP @RChoularton og @WFP_DK
 
Om IFRC
 
Det internationale Forbund af Røde Kors- og Røde Halvmåne-selskaber (IFRC) er verdens største humanitære netværk baseret på frivillige kræfter. Netværket når ud til 150 millioner hvert år via 189 nationale selskaber.

IFRC handler før, under og efter katastrofer og sundhedsmæssige nødsituationer for at opfylde behov, og forbedre livet for sårbare mennesker. Forbundet er upartisk over for nationalitet, race, køn, religiøs overbevisning, klasse og politiske holdninger.
 
Mere information på http://www.ifrc.org

Om tysk Røde Kors
 
Tysk Røde Kors er en del af Det internationale Forbund af Røde Kors- og Røde Halvmåne-selskaber og bidrager til den humanitære bistand på verdensplan, både i akutte nødsituationer og i det langsigtede udviklingssamarbejde.

Tysk Røde Kors arbejder i øjeblikket i op mod 50 lande i Afrika, Asien, Mellem- og Sydamerika, Europa og Mellemøsten.
 
Yderligere oplysninger hos:

Anne Poulsen, WFP i København,

mobil 40 50 39 93 og e-mail: [email protected]