Selv hvis verdens lande når det ambitiøse mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader celsius ved udgangen af dette århundrede, vil mindst en tredjedel af Himalayas gletsjere smelte.
Det er de dystre udsigter i en ny og omfattende undersøgelse, der er offentliggjort i denne uge. Den advarer også om, at hvis alle bestræbelser på at begrænse udledningen af klimaskadelige stoffer slår fejl, risikerer verden at blive fire-fem procent varmere, og dermed vil to tredjedele af isen smelte.
”Dette er den klimakrise, man ikke har hørt om,” siger Philippus Wester fra International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD), som står bag rapporten.
Over 350 internationale forskere har bidraget til undersøgelserne, der er foretaget over en periode på fem år.
Philippus Wester advarede ved præsentationen af rapporten mandag om, at global opvarmning er godt i gang med at forvandler gjetsjerne til nøgne sten i løbet af dette århundrede.
”Konsekvenserne for mennesker i regionen, som i forvejen er en af verdens mest sårbare og udsatte bjergområder, strækker sig fra forværret luftforurening til en stigning i forekomsten af ekstremt vejr. Men det er de formodede reduktioner i floderne og forandringer i monsunen, der vil ramme hårdest og bringe uorden i byernes vandsystemer og mad- og energiproduktionen,” siger han.
Første rapport om Himalayas afgørende betydning
Himalaya-bjergene, der strækker sig over 3500 kilometer og gennem otte lande fra Afghanistan til Myanmar, omfatter Mount Everest, K2 og andre af verdens højeste tinder. Bjergene er en livsvigtig kilde til vand for knap to milliarder mennesker. Det er lidt over en fjerdedel af verdens samlede befolkning.
En kvart milliard af dem bor i selve Himalaya-området, og yderligere 1,65 milliarder mennesker lever ved flodområderne neden for bjergene.
”Den enorme størrelse og globale betydning af Hindu Kush Himalaya-regionen er ubestridelig, og alligevel er dette den første rapport, som i detaljer sætter ord på regionens afgørende betydning for milliarder af mennesker samt dets alarmerende sårbarhed, særligt over for klimaforandringer,” siger David Molden, der er generaldirektør i ICIMOD.
Himalayas gletsjere leverer vand til mange af de vigtigste flodsystemer i Asien, heriblandt Ganges, Indus, Yellow, Mekong og Irrawaddy. Vandet fra bjergene er direkte eller indirekte med til at sikre fødevarer, energi, ren luft, vand og en indtægt for milliarder af mennesker. Derudover sikrer det naturlige system en rig biodiversitet, understreger rapporten.
”Vi skal begynde at tænke på bjergregioner som klima-hotspots, der fortjener akut opmærksomhed, investeringer og løsninger,” understreger Dasho Rinzin Dorji, der er bestyrelsesmedlem i ICIMOD og repræsenterer Bhutan.