Nære og fjerne kriser kan blive sværere at håndtere for dansk diplomati, anfører flere tidligere udenrigsministre. Især fordi udenrigsministeriet efter besparelser de seneste 15 år har skåret ned på udsendte danskere, skriver Berlingske onsdag.
Mens der i 1997 var 633 danskere på vore ambassader, er det tal ifølge en intern opgørelse fra ministeriet, som Berlingske har fået aktindsigt i, nu beskåret med 1/3 til 399 personer i 2013.
Samtidig er antallet af lokalt ansatte siden 2009 kun steget med tre personer til 1.264.
“Intet tyder på færre konflikter. Udenrigstjenesten er blevet begrænset. Det stiller jo endnu højere krav”, siger fhv. udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) til bladet.
Sidste år nedjusterede finansministeriet et tillæg, som diplomater får, når de sendes til udlandet. Dermed faldt de månedlige udetillæg og løn med 12 procent i snit.
Fhv. udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) langer ud efter SR-regeringen:
“Jeg tør godt åbent og ærligt sige, at den ikke har gjort nok. Det er afgørende, at danske interesser og holdninger repræsenteres mere i udlandet end i dag”, siger han til Berlingske.
Tidl. Venstre-udenrigsminister Uffe Elllemannn-Jensen kalder det “direkte uklogt” at skære ned på staben i de baltiske lande og Rusland.
Fhv. udenrigsminister Lene Espersen (K) mener, at politikerne har “fejlvurderet” situationens alvor.
“Besparelserne har været for hårde og er en fejl. Vi må spørge os selv, hvor lille en udenrigstjeneste vi kan leve med”.
I 2003 lagde man flere arbejdsopgaver ud fra Asiatisk Plads til ambassaderne. Men langtfra alle ambassader fik ekstra medarbejdere.
Frem mod 2017 skal udenrigsministeriet spare yderligere 190 millioner kr.
Fhv. udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) mener, at regeringen bør nedsætte en udenrigskommission.
“Det er 25 år siden, vi sidst har haft en kommission til at undersøge de udfordringer, det danske diplomati står over for. Det var lige efter Murens fald. Det er i den grad på tide, at vi gentager den øvelse”, siger han til Berlingske.