Stribe af spændende nye u-landsordførere – Seeberg formand for udenrigsudvalget

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kendte navne i dansk politik som Gitte Seeberg (Ny All.), Jeppe Kofod (S), Lars Barfoed (K), Frank Aaen (EL), Steen Gade (SF) og Morten Helveg Petersen (R) vil fremover sammen med nye kræfter som Karsten Lauritzen (V) og Tina Petersen (DF) optræde som udviklings- eller u-landsordførere for deres respektive partier.

Hele 5 af de 8 er nye på området efter valget. Det er Seeberg, Aaen, Helveg Petersen, Lauritzen og Tina Petersen.

Gitte Seeberg, der kommer til at dække området for Ny Alliance, er oven i købet blevet valgt til ny formand for Folketingets udenrigsudvalg efter SFeren Steen Gade.

Det 47-årige tidl. medlem af Europa-parlamentet er kendt for sin klare holdning til u-landshjælpen: Den skal op. Det sagde hun allerede i sommer ved flere lejligheder.

Det samme gælder hendes gamle partifælle, tidl. minister Lars Barfoed (50), der på sin hjemmeside op til valget skrev, at udviklingsbistanden bør øges. Han er tillige valgt som næstformand for den konservative folketingsgruppe.

Bemærkelsesværdigt er det også, at den i u-landsmiljøet kendte Pia Olsen Dyhr (36) i sidste ende ikke blev udviklingsordfører for Socialistisk Folkeparti, sådan som hun nåede at præsentere sig i en artikel umiddelbart efter valget.

Hun blev i stedet trafikordfører, da Steen Gade (62), forgængeren på posten, både måtte afgive flere af sine ordførerskaber til nogle af de mange nye i SFs gruppe, og mistede den eftertragtede formandspost i udenrigsudvalget.

Så det endte med, at han fortsætter som både udenrigs- og udviklingsordfører for partiet.

Hos Socialdemokraterne er Jeppe Kofod (33), der fik et kanonvalg, nu “mødeleder”, som det hedder i det parti, for udenrigsudvalget, og dermed både udenrigs- og u-landsordfører. Han og Mogens Lykketoft sidder begge i udenrigsudvalget og det udenrigspolitiske nævn, det sidste sted er Kofod næstformand.

Hos de radikale hedder den nye udviklingsordfører Morten Helveg Petersen (41), som afløser Elisabeth Geday, der røg ud af tinget i konsekvens af partiets store tilbagegang. Morten Helveg har tillige 4 andre ordførerskaber, herunder posten som finansordfører, så han får nok at se til. Hans far, Niels Helveg Petersen, er partiets udenrigsordfører.

Hos Enhedslisten afløses den meget aktive Rune Lund, der ikke opnåede genvalg, af en gammel kending, Frank Aaen. Den 56-årige cand.oecon. fra Nordjylland skal nok få sat liv i kludene som udviklingsordfører. Lund vil dog bidrage til partiets u-landspolitiske profil på frivillig basis fremover.

Hos Dansk Folkeparti har Søren Espersen overraskende givet plads fror en selvstændig “udviklingsbistandsordfører”. Det bliver snart 42-årige Tina Petersen fra Svendborg, der er nyvalgt til tinget, og som har været aktiv i partiet i mange år.

Samtlige u-landsordførere har plads i udenrigsudvalget, som skal på besigtigelsesrejse til dansk-finansierede projekter og programmer i Danidas nye samarbejdsland, Mali i Vestafrika, til marts næste år.

Hos Venstre er der et spændende nyt bekendtskab i Karsten Lauritzen som udviklingsordfører. Han tager over efter Jens Hald Madsen, der røg ud. Lauritzen bliver tilmed næstformand for udenrigsudvalget, selv om han er nyvalgt.

Læs mere herom i telegrammet “Fogh får ny u-landsordfører, der ønsker bistanden op på 1 pct.”, dato 26.11.07, under Dansk bistand. Se tillige telegrammet “3 u-landsordførere røg ud – men Jeppe Kofod fik et kanonvalg”, dato 15.11.07, også under Dansk bistand