Stubkjær: NGO-forum ikke en hemmelig klub, men et åbent samarbejdsorgan for alle danske u-landsorganisationer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Formand for NGO-forum, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær, understregede i sin beretning tirsdag på det et år gamle samarbejdsorgans første årsmøde, at der ikke er tale om en hemmelig klub, men et åbent samarbejdsorgan for alle.

“Målet med NGO-forum er ikke at skabe en hemmelig klub, men et åbent samarbejdsorgan for alle danske organisationer, der har interesse i dansk udviklingsbistand og Danmarks deltagelse i det internationale udviklingssamarbejde”, hed det i hans skriftlige årsberetning.

NGO-forum er i dag et relativt eksklusivt foretagende med 22 organisationer og foreninger som medlemmer. Det samlede organisationsmiljø omkring u-landsbistanden tæller på dansk grund pænt over 200 aktører.

Det skal dog med, at mange foreninger er indirekte repræsenteret via paraplyorganerne Projektrådgivningen og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). Men altså ikke direkte.

Vi bringer her omtalen af beretningen på www.ngoforum.dk som DOKUMENT:

I NGO-forums skriftlige beretningfor 2007-08 fremhævede Henrik Stubkjær den styrkede politiske dialog, den øgede indflydelse på politikker og strategier, øgede bevillinger til vores arbejde og øgede bevillinger til den folkelige oplysning.

Det har været et spændende og udbytterigt år for NGO-forum og de folkelige organisationer i Danmark.

Fra den officielle dannelse af NGO-forum på årsmødet for præcis et år siden har vi skabt et funktions- og levedygtigt samarbejdsorgan, som har styrket dialogen og samarbejdet mellem de danske udviklingsorganisationer.

Samtidig har vi med vores fælles udspil omkring opdateringen af civilsamfundsstrategien, u-landsoplysningen og indsatsen i de svage og skrøbelige stater og situationer, sat markante fingreaftryk i de relevante politikker og strategier.

De danske udviklingsorganisationer har i dag en styrket politisk dialog, en øget indflydelse på politikker og strategier, øgede bevillinger til vores arbejde og øgede bevillinger til den folkelige oplysning. Det er glædeligt – men samtidig også en nødvendighed, hvis vi skal fastholde og styrke den danske befolknings opbakning bag den danske udviklingsbistand.

Udviklingsministeren sagde det klart på NGO-træffet i januar; ”Et stærkt og mangfoldigt civilsamfund er et mål i sig selv”.

Både i civilsamfundsstrategien og i principperne for indsatsen i svage og skrøbelige stater og situationer, er det blevet slået fast, at de folkelige organisationer har helt særlige komparativer fordele og derfor må inddrages bedre i den danske bistandsindsats.

Men det bliver en konstant udfordring at sikre, at ambassaderne efterlever kravene om at gennemføre civilsamfundsanalyser, og at de folkelige organisationer inddrages i planlægning og evaluering af programmerne.

NGO-forum vil naturligvis følge gennemførelsen af civilsamfundsstrategien tæt og vi vil inden næste årsmøde gøre status over ambassadernes vilje og ressourcer til at inddrage os.

En anden central opgave bliver at styrke den folkelige opbakning bag udviklingsbistanden.

De seneste meningsmålinger viser en faldende tiltro og opbakning bag den statslige udviklingsbistand og vi har derfor i det seneste halve år diskuteret, hvorvidt vi kan udvikle en fælles oplysningsindsats i det danske NGO-miljø, som kan øge vores folkelige gennemslagskraft og styrke opbakningen bag Danmarks internationale engagement i verdens fattigste lande.

NGO-forum har længe argumenteret for en stigning i den statslige finansiering til den folkelige u-landsoplysning og regeringens finanslovsudspil er et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Men der må også ændres i de rigide retningslinjer, som i dag forhindrer væsentlige oplysningsindsatser i at blive gennemført. NGO-forum ser frem til evalueringen af oplysningsindsatsen, som offentliggøres i næste måned og vi vil bidrage aktivt til en nytænkning af den folkelige oplysningsindsats.

NGO-forum har besluttet at bidrage aktivt i Afrika Kommissionens arbejde. Dels ved at deltage med partnere i de tematiske konferencer i Afrika, dels igennem et fælles projekt, som skal sikre afrikanske unge en stemme i Afrika Kommissionens arbejde og inddrage danske unge i en debat om Danmarks fremtidige Afrika politik.

Derfor er vi i gang med at etablere et afrikansk ungdomspanel på omkring 60 unge i alderen 15-30 år, som kan bidrage med holdninger og synspunkter på Afrikas udvikling baseret på deres konkrete erfaringer og viden fra forskellige regioner og fagområder.

Senest har en række organisationerne i NGO-forum skrevet en fælles kommentar til Folketingets Udenrigs- og Finansudvalg om mediernes dækning af ”massiv svindel” med danske bistandsmidler – se også telegrammet
www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=15828&mode=Nyhed

Selv om vi selvfølgelig skal sikre åbenhed i forvaltningen og støtte vore samarbejdspartnere i at føre kontrol med midlerne, må vi samtidig se i øjnene, at ønsket om lokalt og nationalt ejerskab til den udvikling, også forudsætter en høj grad af tillid.

Diskussionen vil formodentlig forsætte under de kommende finanslovsforhandlinger og NGO-forum må diskutere, hvordan vi kan bidrage til at kvalificere denne debat.

Senere i dag skal vi diskutere et forslag retningslinjer for fremtidens faglige netværk i Danmark. NGO-forums stående udvalg har besluttet, at administrationen og prioriteringen af midler til faglig kapacitetsopbygning af de folkelige organisationer igennem netværk fremover skal forvaltes under NGO-forum.

Vi tror på, at en selvforvaltning vil give os større fleksibilitet og indflydelse på den faglige kapacitetsopbygning og samtidig sikre en bedre koordinering i miljøet.

Selv om vi har nået langt i det forgange år, må vi alle bidrage til fastholde og udbygge engagementet, samarbejdet og indflydelsen i NGO-forum. I dag vedtager vi (forhåbentlig) de nye vedtægter for NGO-forum og vi vælger nye medlemmer til det stående udvalg. Dette er et væsentligt skridt mod at gøre NGO-forum mere åbent og demokratisk.

I sidste måned oprettede vi en hjemmeside, hvor alle fælles notater, breve og referater fremover gøres offentlig tilgængelige, og vil blive sendt til NGO-forums medlemmer.

Målet med NGO-forum er ikke at skabe en hemmelig klub, men et åbent samarbejdsorgan for alle danske organisationer, der har interesse i dansk udviklingsbistand og Danmarks deltagelse i det internationale udviklingssamarbejde.

Henrik Stubkjær, formand for NGO-forum

(dokument slut)