Stubkjær: Skandaløst fald i EU-bistanden – og VK er al for uambitiøs

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

”Det er skandaløst, at EU-landene løber fra egne løfter. Alle beregninger viser tydeligt, at vi ikke når de internationale fattigdomsmål uden ambitiøse bistandsstigninger”.

Sådan siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, på baggrund af en statistik offentliggjort fredag af de rige landes samarbejdsorganisation, OECD.

På trods af klare og gentagne løfter om bistandsstigninger er den samlede EU bistand faldet fra 0,43 pct. til 0,40 pct. af bruttonationalindkomsten (BNI), og der er således meget langt til det fastsatte EU-mål om at yde 0,56 pct. af BNI i 2010 i landesnit, fremgår det af en pressemeddelelse fra den store danske NGO.

– Særligt grelt står det til i Storbritannien og Frankrig, som har fald i bistanden på henholdsvis 29,1 og 15,9 procent. Danmark bør klart og utvetydigt kritisere disse lande for deres manglende indsats, anfører Henrik Stubkjær.

Danmarks udviklingsbistand er opgjort til 0,81 pct. af bruttonationalindkomsten (BNI), og vi er derfor forsat blandt de lande, som yder mest i udviklingsbistand. Men Folkekirkens Nødhjælp er alligevel kritisk.

I finanslovsaftalen for 2008 indgået med Dansk Folkeparti og Ny Alliance vil VK-regeringen sandsynligvis foretage en såkaldt efterregulering sidst på året, hvilket i praksis kan bringe udviklingsbistanden tilbage til 0,80 pct. af BNI.

– Det er simpelt hen for uambitiøst, at regeringen løber fra sit eget regeringsgrundlag i en situation, hvor de øvrige EU lande tydeligvis skal presses til at spytte i kassen. Danmark må lægge et moralsk pres på resten af EU. En tydelig stigning i udviklingsbistanden herhjemme er derfor et vigtigt og nødvendigt signal, understreger Henrik Stubkjær.

Udenrigsministeriet skriver bl.a. i en pressemeddelelse fredag:

Den samlede bistand fra de lande, der er medlem af OECDs udviklingskomité, faldt fra 2006 til 2007 fra ca. 0,31 pct. af landenes samlede BNI til ca. 0,28 pct. Den gennemsnitlige bistandsprocent faldt fra 0,46 til 0,45. For EU-landene, der har en målsætning om bistand i 2010 på 0,56 pct. af BNI, faldt bistanden fra 2006 til 2007 fra 0,43 pct. til 0,40 pct.

Gældslettelse medgår og medregnes som en del af udviklingsbistanden. Faldet i den globale bistand og EU-bistanden fra 2006 til 2007 skyldes hovedsageligt, at der i 2006 blev ydet meget store bidrag i gældslettelse til primært Nigeria og Irak. Gældslettelsen til de to lande er nu ved at være overstået.

Mange rige lande har ikke øget bistanden på andre områder til et niveau, der modsvarer faldet i udgifterne til gældslettelse. Fraregnet gældslettelse steg den samlede bistand til Afrika med 10 pct. fra 2006 til 2007.

Af G7 landene (verdens største industrinationer) er det alene Tyskland, som har øget bistanden fra 2006 til 2007. Bistanden steg i 9 af de EU-lande, der er medlem af OECDs udviklingskomité.

Foruden Danmark steg bistanden i EU-landene Tyskland, Irland, Luxembourg, Spanien (forøgelse med næsten 34 pct.), Østrig, Grækenland, Finland og Nederlandene.

Det vil i de kommende år være en meget stor udfordring for donorlandene at leve op til de løfter, der blev afgivet i Gleneagles i 2005 og bekræftet af FN-topmødet samme år. Løfter, som EU-landene efterfølgende har fulgt op, på ved at vedtage en målsætning om at yde 0,56 pct. af BNI i bistand i 2010 og 0,7 pct. af BNI i 2015.

Yderligere oplysninger og kommentarer hos Henrik Stubkjær, mobil 29 70 06 00, og politisk rådgiver, Morten Emil Hansen, mobil 25 50 21 08

I Danida hos chefkonsulent Erik Rasmussen, Udviklingspolitisk kontor
tlf. 33 92 13 36

Se også www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=14760&mode=Nyhed