Tre 10. semesterstuderende fra Aalborg Universitet har udviklet et kontantløst betalingssystem. Målet er, at det skal blive den foretrukne betalingsform for verdens fattigste. Sidst på foråret bliver den første udgave testet i Uganda.
Tre danske studerende har udviklet et betalingssystem, der kan fungere uafhængigt af opkoblinger til omverdenen, hvilket gør det velegnet til blandt andet afsides områder i udviklingslande.
Det oplyser Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.
”Vores målgruppe er fattige mennesker, der ikke har adgang til en bankkonto, men som har brug for at kunne overføre småbeløb for at købe varer og services”, siger Simone Dyhr Johansen, der er direktør i Pay E-Safe – det selskab, som de studerende har stiftet.
Systemet går ud på, at den enkelte bruger har en plastiknøglering med en chip i – på samme måde som man kender det fra Rejsekortet og elektroniske dørlåse. Ved at holde chippen op foran en aflæser, kan man foretage overførsler af småbeløb.
”Teknologien er ikke ny. Det nye er den måde, vi sætter tingene sammen på og designer det, så det passer til det segment, vi henvender os til”, forklarer Simone Dyhr, der har etableret Pay E-Safe sammen med Rasmus Prentow og Rasmus Steiniche, der begge kommer fra softwareingeniørstudiet.
Udviklet til Uganda
De tre studerende har gennemført en række undersøgelser og test blandt indbyggerne i Kasese-distriktet i Uganda – langt ude på landet, tæt på grænsen til DR Congo, hvor folk har et helt andet forhold til teknologi, end vi er vant til i Danmark.
Derfor er Pay E-Safes brugerflade lavet med små mængder information ad gangen og kun to valgmuligheder for hvert skridt.
De to første prototyper af kortlæserne bliver sat op i Kasese-distriktet i Uganda i slutningen af maj og skal i første omgang testes i fire måneder, hvor de skal indsamle data.
At systemet bliver testet og udviklet til Kasese, er ikke tilfældigt. Distriktet er med i et storstilet projekt under WWF Verdensnaturfonden, hvor en lang række internationale partnere arbejder for at gøre området og dets befolkning CO2-neutral inden 2020.
Blandt partnerne er det danske netværk access2innovation, der blandt andet omfatter Aalborg Universitet.
Netværket støtter udviklingen af en bæredygtig toiletløsning til fattige i tætbeboede områder, og projektet er et af flere i access2innovations netværk, der er lagt an på småbetalinger, og som efterspørger en kontantløs betalingsløsning, der kan fungere i Afrika.
Derfor var det naturligt for Pay E-Safe at koble sig på toiletprojektet og bruge det som springbræt til at udvikle deres system.
Men flere andre virksomheder følger også Pay E-Safes udviklingsarbejde. Selv om systemet minder om de mobile betalingssystemer, der allerede er udbredt mange steder i Afrika, er Pay E-Safes forretningsplan lagt an på at opkræve meget mindre gebyrer end mobilselskaberne.
Til gengæld satser de på at kunne opnå et stort antal transaktioner – for eksempel hver gang de offentlige toiletter bliver benyttet.
”Det helt store mål er, at det skal være et standardiseret betalingssystem. Ikke bare i Uganda, men også til andre udviklingslande”, siger Rasmus Prentow.