Styrket demokrati i Bhutan med ny regering og stærkere opposition

Forfatter billede

Af Henrik A. Nielsen

Resultatet af Bhutans andet parlamentsvalg efter indførelse af en demokratisk forfatning i kongeriget i 2008 blev en stor overraskelse for de fleste.

Regeringspartiet DPT (’Bhutans Lyksalighedsparti’) gik ved lørdagens valg (13.07) fra næsten total dominans med 45 pladser ud af de i alt 47 i underhuset tilbage til 15 pladser, mens det hidtidige minimale oppositionsparti PDP (’Folkets Demokratiske Parti’) vandt en jordskredssejr på 32 pladser fra kun to repræsentanter i de sidste fem år.

Skønt de faktiske afgivne stemmer er mere ligeligt fordelt med 113.927 (45,12 procent) til DPT mod PDP’s 138.558 (eller 54,88 pct.), bevirker systemet med flertalsvalg i enkeltmandskredse (som også anvendes i f.eks. Storbritannien), at udsvingene bliver mere markante.

Til gengæld etableres en klart funktionsdygtig regering nu med den tidligere oppositions-leder Tshering Tobgay som premier-minister, og med den forrige regeringsleder Jigmi Y. Thinley som leder af den meget styrkede opposition, hvori indgår ikke mindre end syv tidligere ministre.

Demokratiet må dermed anses for styrket i det lille Himalaya-land (lidt mindre end Danmark) med både en ny regering og en stærkere opposition.

Sidt regering

Det var ventet, at oppositionen ville gå frem efter de første fem års forfatningsbestemte regeringsperiode.

DPT er blevet slidt af økonomiske udfordringer som mangel på indisk valuta til import, øgede afgifter, importstop og generel nedtrapning af nye investeringer.

Regeringen er også blevet kritiseret for hovsa-beslutninger, egenrådighed og en langvarig korruptionssag, hvor højesteret afsagde fængselsdomme over indenrigsministeren og underhusets formand.

På det seneste har forholdet til de store naboer Kina og Indien været inddraget i valgkampen.

På den anden side vurderes Tshering Tobgay som en jordnær og dygtig oppositionsleder. Alligevel er valgresultatet en stor overraskelse, men vælgernes dom er klar nok og med et fremmøde på 66 pct. (252.485 vælgere ud af 381.790 registrerede), er resultatet fuldt ud accepteret som legitimt (Bhutan har anslået 750.000 indbyggere i alt).

Den tidligere premierminister Jigmi Y. Thinley og den indiske premierminister har således allerede gratuleret Tshering Tobgay med valgsejren, og lovet et positivt samarbejde.

Ikke megen fremgang for kvinderne

For kvinderne i Bhutan var der ikke så meget fremskridt. Otte kvinder ud af de 94 kandidater stillede op, men kun tre blev valgt ind, alle fra PDP, mens de fem kvindelige kandidater fra DPT alle tabte.

Til gengæld spekuleres der i, at Bhutan måske nu får sin første kvindelige minister.

Dorji Choden, som oprindeligt var leder af det nye oppositionsparti Druk Nyamrup Tshogpa (DNT), valgte nemlig efter at dette parti var blevet udelukket i første valgrunde at skifte til PDP sammen med seks andre DNT-kandidater.

Og det lykkedes for hende nu at blive valgt ind på PDP-listen sammen med fire DNT-kollegaer. Samarbejdet mellem PDP og DNT har selvsagt også bidraget til jordskredssejren.

“Bruttonational-lykke”

Valgresultatet er officielt erklæret af Bhutan’s effektive Valgkommission. Efter en 10-dages klagefrist forventes den femte konge snarest at udpege Tshering Tobgay som den nye premierminister, og Jigmi Y. Thinley som den nye oppositionsleder.

Udnævnelsen af de nye ministre i den anden demokratiske Bhutan-regering følger umiddelbart herefter.

Der venter store opgaver forude, ikke mindst vedtagelse af finansloven for 2013/14, og godkendelse af forslaget til Bhutan’s nye Femårsplan 2013-18.

Der skal nok blive justeret en del i dette forslag, som den gamle regering lod Bruttonationallykke-Kommissionen udarbejde, selv om rammerne og den nationale vision om ’brutto-nationallykke’ ikke ændres.

Bhutan har gennem årene modtaget betydelig dansk udviklingbistand, men bistanden fases ud, så de sidste projekter er færdige i 2014.

(Noget af den mest vellykkede danske bistand til Asien står i Bhutan, red.)

Se mere på
http://um.dk/da/danida/det-goer-vi/lande-reg/prioritetslande/bhutan

Henrik A. Nielsen er fhv. dansk repræsentationschef i Thimphu, hovedstaden i Bhutan

Se også hans tidligere rapport i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/03-06-13/bhutan-demokratisk-og-fredeligt-valg-om-hvem-der-k

Mere om Bhutan og landets omfattende miljøbeskyttelse på
https://en.wikipedia.org/wiki/Bhutan