Sudan knækker knast om fredsløsning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Sudans centralregering i Khartoum og rebellerne fra “Det sudanske Folks Befrielseshær”, SPLA, i syd er enedes om sikkerhedsordningerne for Sydsudan som led i en endelig fredsaftale, rapporterer BBC Online onsdag.

Det har været en af de største knaster ved de seneste fredsforhandlinger i den kenyanske by, Naivasha. – Vi er nået frem til en aftale, som angiver udstationeringen af styrker og størrelsen på disse styrker, så vel som andre punkter, der har voldt størst problemer under vore drøftelser, sagde den sudanske regeringstalsmand, Said el-Khatib.

Omkring 2 millioner er omkommet i det kæmpemæssige lands 20 år lange borgerkrig mellem det muslimsk-dominerede styre i nord og de overvejende kristne rebeller med base i syd.

Under aftalen, som man nåede frem til onsdag, vil SPLAs styrker blive forlagt i Khartoum side om side med regeringssoldaterne. Rebellerne vil tillige trække deres styrker tilbage fra det østlige Sudan, mens regeringen vil reducere sin militære tilstedeværelse i landets sydlige del, som er konfliktens hovedområde.

Ingen af parterne ønskede at give detaljer eller angive antallet af soldater, der er tale om. Men fra begge sider blev det tilkendegivet, at man vil fortsætte forhandlingerne indtil en endelig sammenhængende fredsaftale er nået.

Gennembruddet kommer efter høj niveau-samtaler mellem Sudans vicepræsident, Ali Osman Taha, og SPLAs leder, John Garang om en 6 årig overgangsperiode, der skal føre til selvstyre i Sydsudan – en region, som helt overvejende kontrolleres af oprørerne.

Der er stadig uenighed om adskillige spørgsmål, herunder betingelserne for, hvordan den politiske magt og de økonomiske rigdomme skal fordeles. Sudan råder bl.a. over store oliereserver.

I de såkaldte Machakos-protokoller, undertegnet i Kenya i juli 2002 indgik parterne en principaftale om, at regeringen accepterer sydsudanernes ret til selvbestemmelse gennem en folkeafstemning efter 6 år mod at rebellerne til gengæld accepterer fortsatte Sharia-love i nord.

Læs også “FN-plan for et fredeligt Sudan”,18.09.03, under rubrikken Nyt fra 3V ude i menuen til venstre